Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj zrušil zakázky na autobusové dopravce. Cestujících se toto nijak nedotkne

Krajští radní rozhodli o tom, že budou zrušeny veřejné zakázky na zajištění linkové autobusové dopravy. Důvodem je, že stále není možné zakázku ve všech jejích osmi částech, a to i po opakovaném potvrzení správného postupu zadavatele ze strany Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, kvůli soudem nařízenému předběžnénu opatření a dalším průtahům uzavřít.

Vedení Kraje Vysočina se po dvou letech administrace rozhodlo vypsat zakázku novou. „S ohledem na nepředvídatelné průtahy nelze po kraji požadovat, aby v řízení pokračoval. Navíc nabídky předložené před 18 měsíci nereflektují současnou ekonomickou situaci na trhu,“ uvedl ve zprávě pro novináře Martin Hyský, předseda výboru pro strategické projekty.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na prokazatelné ztráty veřejné linkové dopravy Vysočina v letošním rozpočtu počítá s částkou do 804 milionů korun Tyto autobusy by měly v kraji najezdit okolo 21,8 milionu kilometrů.

Na provoz regionálních vlaků je kraj připravený tento rok dát do 494,5 milionu korun. Regionální vlaky by měly na Vysočině najet 4,55 milionu kilometrů.

Co se nezmění, je skutečnost, že smlouva s dopravci zajišťujícími přepravu cestujících bude uzavřena na 10 let, se zahájením provozu 12 měsíců od podpisu smlouvy. „Předpokládaná hodnota zakázky je stanovena na 7,7 miliardy korun. Jde tak o historicky největší veřejnou zakázku, kterou Kraj Vysočina vypisuje. Veřejná zakázka bude opět soutěžena v osmi samostatných částech, které kopírují osm oblastí, na které je kraj v linkové dopravě rozdělen. Pokud by proces výběru a zadání proběhl bez průtahů a podle předpokládaného termínu, mohli by dopravci v novém režimu jezdit od prosince 2024," doplnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Určitě dobrou zprávou pro cestující v rámci Veřejné dopravy Vysočiny je to, že se jich tento krok nijak nedotkne, protože až do doby vysoutěžení nových autobusových dopravců bude kraj zajišťovat regionální přepravu cestujících stejně jako dosud na základě takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, tedy jiného druhu smluv. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, linkové, autobusy, spoj, cestující, cestování, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zrušil zakázky na autobusové dopravce. Cestujících se toto nijak nedotkne | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.