Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sdílená kola jsou v kurzu. Kromě Jihlavy je poprvé na rok vyzkouší i v Třebíči

Od konce března budou moci lidé v Třebíči na cestu po městě využívat sdílená kola. Radnice službu asi za dva miliony korun objednala pilotně na jeden rok. Na 40 místech bude k dispozici 90 kol, z nich deset elektrických. První čtvrthodina jízdy bude zdarma. Podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) radnice po roce vyhodnotí, jaký je o kola zájem, než bude uvažovat o prodloužení služby.

Zkušební rok se sdílenými koly už má za sebou Jihlava, rozhodla se nabízet je i další dva roky, nyní hledá dodavatele.

Sdílená kola budou po Jihlavě jezdit dál, rozhodli zastupitelé. Počet bicyklů a stanovišť zatím zůstane stejný

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání schválili uvolnění dvou milionů korun z fondu rezerv a rozvoje na sdílená kola v Jihlavě. Tato služba zvaná bikesharing byla na zkoušku zavedená vloni od 1. dubna a mezi lidmi se setkala s dobrou...

„Je to další opatření v rámci našeho plánu udržitelné mobility, kdy chceme, aby lidé nepoužívali jenom automobil, aby používali svoje vlastní nohy a městskou autobusovou dopravu. Zkrátka chceme dostat lidi z aut, aby tady měli alternativu," řekl třebíčský starosta Pavel Pacal.

K použití kola bude nutné využívat mobilní aplikaci a sdělit svoje údaje k platební kartě pro případ nevhodného zacházení s kolem, které v ulicích hlídá GPS. U mechanických kol bude poplatek po 15 bezplatných minutách 25 korun na půl hodiny, u elektrických kol bude sazba od 16. minuty 1,5 korun za minutu.

Po Jihlavě jezdí od dubna minulého roku 112 kol. Lidé si je mohou půjčit a zaparkovat na 50 místech. Podle jihlavské radnice je o ně velký zájem. Denně se v průměru půjčuje 209 kol. Jen do prosince loňského roku najezdili lidé ve městě se sdílenými koly téměř 64 tisíc kilometrů. Podle radnice to představuje úsporu deseti tun oxidu uhličitého.

Roční služba stála Jihlavu asi 2,2 milionu korun. Předpokládaná hodnota zakázky na dalších 24 měsíců jsou čtyři miliony korun. Lhůta pro podání nabídek skončí 9. března, vyplývá z informací na webu města.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, správa, kondice, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejwid Gazi Weber

Sorry jako ale ať si Pan Pacal strčí kola do prdele. Ať radši udělá nějaké pořádné hřiště pro děti nebo opraví silnice. Kdo mu na tom v Třebíči bude jezdit však je Třebíč samej kopec.. a hlavně v Třebíči už jsou sdílené El Koloběžky.

Sobota, 4. března 2023, 17:18Odpovědět

Sdílená kola jsou v kurzu. Kromě Jihlavy je poprvé na rok vyzkouší i v Třebíči | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.