Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Porušení povinností v užívání dálničních známek na Vysočině během loňského roku ubylo

Celníci z Vysočiny, kteří kontrolují 85 kilometrů dálnice D1, loni řešili 2904 případů porušení právních předpisů kvůli dálničním známkám, což je méně než v roce 2021. Nedostatků u řidičů nákladních aut, na které se vztahuje povinnost platit mýto, meziročně naopak přibylo. Loni jich bylo 1523, v roce 2021 museli pochybení v hrazení mýtného řešit u 1169 řidičů, sdělil mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman.

Nejčastějším pochybením řidičů nákladních aut bylo chybné nastavení počtu náprav. „Celníci vybrali od těchto řidičů v příkazním řízení 1,4 milionu korun a 58 případů postoupili do správního řízení," uvedl Richard Zeman. V roce 2021 vybrali celníci kvůli mýtu na pokutách 820 tisíc korun. Kvůli dálničním známkám to bylo 3,36 milionu korun, o 60 tisíc korun víc než loni.

Vedle úhrady dálničních poplatků se celníci při kontrolách zaměřují i na evidované nedoplatky za dopravní přestupky. „Od 705 účastníků silničního provozu vybrali loni nedoplatky v celkové výši takřka 1,3 milionu korun. Dvěma dlužníkům odebrali z vozidla registrační značku, dokud svůj dluh neuhradili," dodal Zeman. V roce 2021 vybrali celníci v kraji na nedoplacených pokutách 880 tisíc korun.

„Nepříjemným zjištěním loňského roku bylo řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek. Takových šoférů zastavili na Vysočině šestnáct, nelegální přeprava omamných a psychotropních látek byla odhalena ve 22 případech. Čtyři zastavení řidiči se nacházeli v celostátním pátrání a jedenáctkrát celníci na Vysočině řešili případ nelegálního převozu migrantů, kteří u sebe neměli žádné doklady totožnosti," doplnil k loňským kontrolám dálnice Zeman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa Kraje Vysočina

Štítky doprava, celní, správa, clo, automobilová, D1, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porušení povinností v užívání dálničních známek na Vysočině během loňského roku ubylo | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.