Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na některých místech se vyjasnilo, na silnicích hrozí náledí. Dálnice D1 je zhruba od půlnoci opět průjezdná

, aktualizováno 2. února 2023, 7:31

V Česku se po středečním sněžení na některých místech vyjasnilo a teploty klesly pod nula stupňů Celsia, meteorologové varují před náledím. Hlavní silnice jsou podle nich ošetřené, na vedlejších by to ale ráno mohlo klouzat, a to zejména v západní polovině Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom dnes ráno informoval na twitteru. Ve středu pozdě večer způsobilo husté sněžení problémy v dopravě na dálnici D1 na Vysočině, v několika úsecích tam uvízly kamiony, provoz na dálnici se podařilo obnovit kolem půlnoci.

„Pozor v ranních hodinách na náledí. Na některých místech se vyjasnilo a teploty povrchů klesly pod nula stupňů Celsia navzdory tomu, že ve dvou metrech je nad nulou. Hlavní silnice jsou ošetřené, ale na menších to bude klouzat (KV, UL, PK kraj a stř. Čechy)," uvedli meteorologové. Kvůli silnému větru se mohou také na silnicích ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a v Krkonoších a Jeseníkách také závěje.

Do naší země se včera po 21. hodině naplno vrátila zima.  Přišlo intenzivní sněžení doprovázené silným nárazovým větrem, a večerní cestování po Vysočině tak bylo velmi komplikované. Velké problémy byly kolem 22. hodiny zhruba do půlnoci na dálnici D1 v obou směrech, kde stály kvůli velkým přívalům nového sněhu uvízlé kamiony. Vzhledem k povětrnostním podmínkám a stavu silnic nižších tříd nebyla stanovena žádná objízdná trasa. 

Zimní bouřka 

Na několika místech kraje se objevila také krátká zimní bouřka doprovázená silným větrem, hromem a blesky. Podle informací od meteorologů může za velmi krátkou dobu nasněžit až třícentimetrová vrstva nového sněhu. Krátká zimní bouřka byla hlášena třeba z Vystrčenovic u Telče, Polné, Brtnice, Dolní Cerekve, Kostelce u Jihlavy, Luk nad Jihlavou, Třeště, Jihlavy, Třebíče či Havlíčkova Brodu.

O novém sněhu dnes ráno informoval redakci Drbny Petr Janoušek ze stanice ČHMÚ v Jihlavě - Hruškových Dvorech. „Na stanici za včerejšek nasněžily 3 centimetry nového sněhu a k dnešnímu dni máme na stanici celkem 9 centimetrů sněhu." 

„Bouřku jsem nestihl natočit." 

 „Když se zablesklo a zahřmělo, tak jsem si říkal, že snad špatně vidím a špatně slyším. Bouřku v zimě jsem ještě nezažil. Bylo to takové až strašidelné. Mrzí mě, že jsem to nestihl natočit, aby mi v práci zítra věřili," řekl včera Drbně Tomáš Pospíšil z Havlíčkova Brodu. Plné ruce práce měli i hasiči, kteří odklízeli stromy popadané na silnici. 

Klidnější je dnes ráno také situace na železnici, ve středu večer kvůli popadaným stromům stálo několik regionálních tratí, ve Středočeském kraji byl provoz přerušen kvůli pádu elektrického vedení na trať mezi stanicemi Řepov - Mladá Boleslav. Aktuálně je podle webu Českých drah přerušený provoz kvůli pádu stromu na regionální trati v Jihomoravském kraji mezi stanicemi Střelice a Moravské Bránice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky doprava, počasí, silnice, sníh, železnice, sjízdnost, dálnice, D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na některých místech se vyjasnilo, na silnicích hrozí náledí. Dálnice D1 je zhruba od půlnoci opět průjezdná | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.