Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na tratě Vysočiny začnou České dráhy příští rok nasazovat nové vlaky. Vozidla jsou už ve výrobě

Na regionální tratě Vysočiny začnou příští rok České dráhy (ČD) nasazovat nové vlaky, jak se k tomu zavázaly při podpisu nové desetileté smlouvy s krajem. Obnovit by měly šest elektrických jednotek a devět dieselových jednotek. Tato vozidla se už vyrábějí, dodána by měla být ve druhé polovině příštího roku. Dráhy to uvedly ve zprávě k novému jízdnímu řádu, který bude platit od neděle 11. prosince do 9. prosince 2023. U vlaků na tratích v tomto regionu budou jen malé úpravy času odjezdů a příjezdů.

Novou desetiletou smlouvu na zajištění základní dopravní obslužnosti uzavřel Kraj Vysočina s Českými drahami v roce 2019. Podle tehdy zveřejněných údajů slíbily dráhy nasadit 15 nových vlaků na Vysočině do konce roku 2023.

Rozsah regionální dopravy ČD v Kraji Vysočina zůstane s novým jízdním řádem na úrovni letoška. Regionální vlaky ujedou 4,4 milionu kilometrů. Nově budou od neděle zařazené do integrovaného dopravního systému VDV (Veřejná doprava Vysočiny) také regionální vlaky mezi jihomoravským Tišnovem a obcemi na Žďársku Vlkov a Věžná. Cestující tam budou moci využívat i regionální tarif.

Odjezdy a příjezdy vlaků by si měli lidé v novém jízdním řádu zkontrolovat například na tratích přes Světlou nad Sázavou, mezi Brnem, Okříškami na Třebíčsku a Jihlavou, mezi Znojmem a Okříškami nebo mezi Brnem, Žďárem nad Sázavou a Havlíčkovým Brodem.

Modernější vozy RegioSpider

Na trati 241 mezi jihomoravským Znojmem a Okřiškami začnou dráhy od neděle pravidelně používat místo motorových vlaků Regionova modernější vozy RegioSpider. Po nasazení nových elektrických jednotek Moravia Jihomoravského kraje v první polovině příštího roku bude dosud přímá linka mezi Brnem, Křižanovem na Žďársku a Žďárem nad Sázavou u regionálních vlaků rozdělená v Křižanově. Nové vlaky budou jezdit mezi Křižanovem a Brnem.

ČD vypravují na Vysočině v pracovních dnech průměrně 408 vlaků a 288 vlaků o víkendech a svátcích. Kraj hradí ztráty regionálních spojů, které si objedná. Za vlaky má příští rok v plánu vydat do 494 milionů korun.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky vlaky, železnice, České dráhy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tratě Vysočiny začnou České dráhy příští rok nasazovat nové vlaky. Vozidla jsou už ve výrobě | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.