Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině přibudou dvě silniční meteostanice. Vyjdou skoro na šest milionů korun

Na silnicích první třídy v Kraji Vysočina přibudou dvě meteostanice, zatím jich slouží devět. Další stanice budou na silnici 34 u Onšovic na Pelhřimovsku a na trase 19 u Přibyslavi. Jde o úseky se stoupáním, kde v zimě vozovka namrzá a tvoří se závěje. Obě nové meteostanice budou stát 5,85 milionu korun bez daně, buduje je firma Medipo-SI. Hotové by měly být začátkem prosince, sdělil dnes novinářům Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

U Onšovic na Pelhřimovsku bude silniční meteostanice na vrcholu stoupání u motorestu. Na silnici 19 bude stanice osazená na konci stoupání u přibyslavské místní části Dobrá. Údaje z meteostanic slouží pracovníkům údržby silnic. „S přípravou na zimní údržbu souvisí nejen příprava techniky nebo chemických rozmrazovacích prostředků, ale také získávání, přenos a analýza informací o aktuální meteorologické situaci na sledovaném místě či úseku," uvedl Martin Buček.

Vedle silnic první třídy jsou stacionární meteorologické stanice na dálnici D1. Na 93 kilometrech D1 na Vysočině jich slouží skoro dvě desítky. Stanice dokážou upozornit na situace nebezpečné pro dopravu, například na námrazu, mlhu, silný vítr, husté sněžení nebo sněhem pokrytý povrch vozovky.

„Obecně lze říci, že všechny stanice jsou osazeny atmosférickými senzory pro snímání teploty a vlhkosti vzduchu a srážek. Tam kde je to účelné, je přidaný senzor pro měření směru a rychlosti větru," uvedl Buček. Většina stanic má nejméně jedno vozovkové čidlo a statickou kameru.

Silnic první třídy prochází Vysočinou přes 420 kilometrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, silnice, počasí, stanice, ŘSD, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibudou dvě silniční meteostanice. Vyjdou skoro na šest milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.