Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Podepsáno, stavba za půl miliardy může začít. Část jihozápadního obchvatu Jihlavy má být hotova za dva roky

V pondělí před polednem byla podepsána smlouva o dílo na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy, část JIH. Dodavatel byl vybraný až napotřetí. Zakázka má být hotová za dva roky a vyjde na víc než půl miliardy korun.

Obchvat propojí silnice I/38 směřující na Znojmo (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnici II/405 vedoucí na Třebíč, včetně vybudování protihlukové stěny na stávajícím obchvatu Jihlavy v blízkosti obce Pístov. Nová silnice bude měřit 2,4 kilometru.

Smlouva o dílo na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy části JIH byla podepsána v pondělí v 11:23 elektronicky náměstkem hejtmana Kraje Vysočina Miroslavem Houškou. Dokument čítá 353 stran. „Dalším krokem je předání staveniště. Stavba přijde na více než půl miliardy korun. Předčasné užívání obchvatu se očekává do konce října 2024,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast dopravy a ekonomiky Miroslav Houška.

Kraj je připravený podepsat smlouvu na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy je opět blíž realizaci. Kraj Vysočina je připraven do konce podepsat smlouvu na jeho výstavbu. Obchvat propojí silnice I/38 (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnici II/405, včetně vybudování...

Kraj Vysočina zaplatí za stavbu dodavateli, konsorciu firem MI Roads a.s., IMOS Brno a.s., B E S s. r. o., 575 mil. Kč vč. DPH. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu představují 307 mil. Kč. Dodavatele na stavbu obchvatu vybrali radní kraje 18. října. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) pak novinářům řekl, že bylo podáno pět cenových nabídek.

Práce na obchvatu by chtěla krajská samospráva podle dřívějších vyjádření začít co nejdřív, možnost čerpat dotační peníze totiž má jen do konce příštího roku. Hejtman také uvedl také, že pokud se začne stavět ještě letos na podzim, pokusí se kraj vyjednat prodloužení lhůty pro čerpání dotace.

Původně chtěl kraj postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru. Dodavatele vybralo minulé vedení Vysočiny v září 2020. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení kraj později stavbu rozdělil na dvě části.

Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení na jižní část tohoto obchvatu zveřejnil kraj ve věstníku veřejných zakázek loni v květnu. Výběr firmy letos zopakoval podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vybraná firma Metrostav Infrastructure ale 1. dubna oznámila odstoupení z řízení. Mimo jiné uvedla, že se řízení protahuje a náklady ve stavebnictví kvůli válce na Ukrajině stouply. O zahájení nového zadávacího řízení na tuto zakázku rozhodla rada kraje letos v červnu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky Jihlava, silnice, Kraj Vysočina, Miroslav Houška, výběrové řízení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ruská invaze na Ukrajinu, Znojmo, Třebíč, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podepsáno, stavba za půl miliardy může začít. Část jihozápadního obchvatu Jihlavy má být hotova za dva roky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.