Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj vybral napotřetí dodavatele na stavbu části obchvatu Jihlavy. Předběžná cena je 533 milionů korun

Radní Kraje Vysočina napotřetí vybrali dodavatele na stavbu části silničního obchvatu Jihlavy. Minulá dvě řízení se protahovala kvůli námitkám a odvoláním účastníků. Nyní bylo podáno pět cenových nabídek, řekl po dnešním jednání krajské rady novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Výsledek řízení neuvedl s odkazem na to, že proti tomuto rozhodnutí je ještě možné vznést námitky. Jde o zakázku s předpokládanou hodnotou 553 milionů korun.

Nová silnice měřící 2,4 kilometru má propojit výpadové trasy I/38 na Znojmo a II/405 na Třebíč. Na stavbu má kraj slíbenou dotaci 307 milionů korun..

„Pokud by se nikdo neodvolal, nepodal podnět, tak bychom chtěli na začátku listopadu předat staveniště, aby se opravdu začalo stavět co nejdřív," uvedl hejtman Vítezslav Schrek. Možnost čerpat peníze z dotace má kraj totiž jen do konce příštího roku.

Pokud se letos na podzim skutečně začne tato část obchvatu stavět, pokusí se kraj podle Schreka vyjednat na ministerstvu pro místní rozvoj prodloužení této lhůty, aby mohl z dotačního programu získat co největší díl slíbených peněz. Podotkl, že by se o tom s největší pravděpodobností muselo vyjednávat i s Evropskou komisí. „Máme signály, že bychom nebyli jediný projekt, který by o to usiloval," podotkl.

Stavba nakonec na dvě části 

Původně chtěla krajská samospráva postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru. Dodavatele vybralo ještě minulé vedení kraje v září 2020. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení kraj později stavbu rozdělil na dvě části.

Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení na jižní část tohoto obchvatu zveřejnil kraj ve věstníku veřejných zakázek loni v květnu. Výběr firmy letos zopakoval podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vybraná firma Metrostav Infrastructure ale 1. dubna oznámila odstoupení z řízení. Mimo jiné uvedla, že se řízení protahuje a náklady ve stavebnictví kvůli válce na Ukrajině stouply.

O zahájení nového zadávacího řízení na tuto zakázku rozhodla rada kraje letos v červnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky obchvat, stavby, silnice, správa, Vysočina, Jihlava, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, ODS, dotace, výběrové řízení, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ruská invaze na Ukrajinu, Znojmo, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vybral napotřetí dodavatele na stavbu části obchvatu Jihlavy. Předběžná cena je 533 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.