Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Komfortnější cestování MHD. Na Havlíčkově ulici vzniká nový dopravní terminál s osvětleným přechodem

Pro cestující MHD v Jihlavě vzniká na Havlíčkově ulici v prostranství zastávek Chlumova nový dopravní terminál. Jeho stavba by měla skončit na konci tohoto roku. Během té doby budou vozy MHD zastavovat na náhradních zastávkách, které jsou umístěny v obou směrech o přibližně 70 metrů níže směrem ke Kauflandu.

„Terminál získá kromě osvětleného bezbariérového přechodu pro chodce také ostrůvek, širší chodníky nebo nové zastávkové přístřešky," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice s tím, že přístřešky budou větší a pro větší komfort cestujících budou opatřeny bočním zasklením. 

Rekonstrukce obou dopravních terminálů v Jihlavě probíhá v souladu s opatřením Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Výstavba a rekonstrukce dopravních terminálů“, který kromě dvou zmíněných přestupních uzlů obsahuje také již vybudovaný nový dopravní terminál Na Dolech. Proces výstavby a rekonstrukce dopravních terminálů v Jihlavě bude završen výstavbou Centrálního dopravního terminálu v místě stávajícího městského vlakového nádraží, která by měla začít v roce 2024.

Jak ho doplnil Jan Koubek z odboru rozvoje města Jihlavy, povrch zastávky směrem z centra bude kvůli bezpečnosti při brždění těžkých vozů z kopce proveden jako betonová deska. „Zastávka ve směru do centra bude s ohledem na vedení inženýrských sítí pouze předlážděna,“  popisuje Koubek. 

Podle informací z jihlavské radnice zastávky Chlumova jsou po těch na Masarykově náměstí nejfrekventovanějšími v Jihlavě. Vedou zde čtyři trolejbusové a čtyři autobusové linky, ve špičce zde zastaví přes 20 spojů za hodinu v každém směru. Denně ji využijí k nástupu a výstupu téměř tři tisíce cestujících.

Zmiňovaná výstavba moderního terminálu potrvá do konce tohoto roku a vyjde na 8,1 milionů korun. „Projekt je podpořen dotací z Integrovaného regionálního operačního programu. Do příštího léta bude upraven také dopravní terminál u hlavního vlakového nádraží," doplnil Daněk. 

Už brzy začnou práce na novém jihlavském terminálu. S parkovištěm a upraveným parkem s lavičkami

Cestující v Jihlavě se dočkají důstojnějšího zázemí. Již tento měsíc začnou práce na stavbě nového terminálu městské hromadné dopravy. Zcela nové zázemí pro trolejbusy a autobusy vznikne u hlavního vlakového nádraží.

„Zrekonstruujeme a přesuneme stávající zastávky MHD. Autobusovou zastávku směr centrum sloučíme s nástupní trolejbusovou a autobusovou zastávku směr z centra vybudujeme v nové poloze,“ řekl již dříve náměstek primátorky Petr Ryška. Opravou projdou také odstavné plochy pro vozy MHD a samotnou točnu, součástí terminálu budou i bezbariérové zastávky pro náhradní vlakovou dopravu a počítá se i s opravou a rozšířením parkoviště P+R. Chybět nebudou ani místa pro jízdní kola s cyklostojany.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky doprava, MHD, terminál, Chlumova, Jihlava, městská hromadná doprava, Kaufland, stavba, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komfortnější cestování MHD. Na Havlíčkově ulici vzniká nový dopravní terminál s osvětleným přechodem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.