Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Revoluce v jihlavské MHD. Na přelomu roku vzniknou dvě trolejbusové a jedna autobusová linka, tři budou zrušeny

Cestující jihlavskou MHD čekají na konci letošního nebo na začátku příštího roku podstatné změny ve vedení linek trolejbusů a autobusů. Vzniknou dvě nové trolejbusové a jedna autobusová linka a zrušeny budou tři autobusové linky.

Lidé v Jihlavě se musí začít připravovat na podstatné změny v zažitých zvyklostech vedení i označení spojů jihlavské MHD. „Čeká je ale mnohem větší komfort i rychlost cestování a hlavně bezemisní doprava novými moderními trolejbusy,“ říká tiskový mluvčí radnice Radovan Daněk.

V souvislosti s dokončením nové trolejbusové trati na Bedřichov už Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) ve spolupráci se statutárním městem Jihlava připravují změny v linkovém vedení městské hromadné dopravy (MHD). V oblastech Horního Kosova, Červeného Kříže a Antonínova Dolu nahradí stávající autobusy nové trolejbusové linky.

Stavba nové trolejbusové tratě do průmyslové zóny běží podle plánu, hotovo má být v listopadu

Stavba, které povede k výraznému usnadnění dopravy po Jihlavě, zdárně pokračuje podle původního harmonogramu. Nová, téměř šest kilometrů dlouhá trolejová trať přes Sokolovskou a Pávovskou ulici až k firmám Bosch Diesel a Automotive Lighting by...

Autobusové linky s čísly 3, 5 a 12 budou zrušeny a vzniknou nové trolejbusové linky G a H a autobusová linka číslo 2.

Změny linek jihlavské MHD schválila Rada města Jihlavy na svém 102. zasedání 28. července 2022. „Změny povedou ke zvýšení komfortu cestujících, k lepší návaznosti spojů, a hlavně k výraznému zvýšení podílu elektrické, bezemisní trakce v MHD v Jihlavě,“ uvedl radní města Jihlavy pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Nová trolejbusová linka G bude jezdit po trase Horní Kosov-Žižkova-Masarykovo náměstí-Chlumova-Na Růžku-Bosch Diesel-Jipocar-Antonínův Důl, na této lince budou nasazovány parciální trolejbusy.

Nová trolejbusová linka H bude obsluhovat trasu Zadní Bedřichov až Poliklinika po trase Bosch Diesel-Zadní Bedřichov-Na Růžku-Chlumova-17. listopadu-Poliklinika, tato linka bude zajišťována klasickými trolejbusy a bude vedena pod trolejemi v celé délce.

Nová autobusová linka č. 2 bude jezdit mezi Velkým Beranovem a Zbornou po trase Velký Beranov-Malý Beranov-Helenín-Masarykovo náměstí-Chlumova-Na Růžku-Smrčenská-Krematorium a Zborná s tím, že z Velkého Beranova, Malého Beranova a Helenína budou zachovány přímé spoje do průmyslových zón Pávov a Střítež.

Stávající linka č. 4, která obsluhuje Heroltice, Moravské Kovárny a průmyslovou zónu v Hruškových Dvorech bude prodloužena a končit už nebude na Masarykově náměstí, ale na konečné V Ráji. 

Konec sjíždění spojů

Nové trasování linek MHD umožní mezi spoji pravidelný interval, čímž se odstraní současné sjíždění spojů na zastávkách. „Znamená to, že nové trolejbusové linky G a H a autobusová linka č. 2 budou ve společném úseku Chlumova-Na Růžku-Bosch Diesel vedeny v prokladu tak, aby byl mezi spoji pravidelný odstup v řádu šesti až sedmi minut,“ uvedl předseda představenstva DPMJ Radim Rovner.     

Výše popsané změny vstoupí podle jeho slov v platnost koncem letošního nebo začátkem příštího roku a to v návaznosti na úplné dokončení nové trolejbusové trati na konečnou Bosch Diesel. „O přesném termínu budou cestující v dostatečném časovém předstihu informováni. S dalšími změnami linek se počítá v průběhu roku 2023, po úspěšném náběhu první fáze úprav,“ dodal Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky doprava, Jihlava, MHD, dopravní podnik, městská hromadná doprava, Bedřichov, Robert Bosch GmbH, Dopravní podnik města Jihlavy, Červený kříž, Kosovo, Jaroslav Vymazal, Velký Beranov, Moravské kovárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revoluce v jihlavské MHD. Na přelomu roku vzniknou dvě trolejbusové a jedna autobusová linka, tři budou zrušeny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.