Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třetí pokus. Vysočina bude znovu vybírat firmu na obchvat Jihlavy, podražil na 550 milionů korun

Už na podzim by mohly začít práce na stavbě tolik skloňovaného obchvatu Jihlavy. Tedy ovšem, pokud se na třetí pokus podaří vybrat firmu, která by jej realizovala. Na obchvat, který by měl mít délku 2,4 kilometru, by mohl kraj čerpat dotaci ve výši 307 milionů korun.

Minulá řízení se protahovala kvůli námitkám a odvoláním účastníků, vybraná firma Metrostav Infrastructure nakonec z druhého řízení letos zjara odstoupila. „Krajská rada dnes rozhodla, že co nejdříve zahájíme nové zadávací řízení," sdělil dnes novinářům hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Nová silnice má propojit výpadové trasy I/38 na Znojmo a II/405 na Třebíč. 

„V tuhle chvíli se budeme snažit, samozřejmě, aby stavba probíhala co nejrychleji, abychom vyčerpali maximální objem přislíbené dotace," dodal Schrek. 

Aby kraj mohl vybrat celou dotaci, měla by být stavba silnice dokončená ke konci příštího roku. Podle hejtmana je šance, že bude lhůta prodloužená o půl roku, tedy do června 2024. Podle původních předpokladů ale kraj počítal s tím, že vybudování této části obchvatu potrvá přes dva roky.

Celý jihovýchodní obchvat by měl z jihlavských ulic odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi směrem na Třebíč a na Znojmo.

Původně chtěla krajská samospráva postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru, kvůli průtahům ve výběrovém řízení na dodavatele stavbu později rozdělila na dvě části. Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení na jižní část tohoto obchvatu zveřejnil kraj ve věstníku loni v květnu. Výběr firmy letos zopakoval podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Vybraná firma Metrostav Infrastructure oznámila odstoupení z řízení 1. dubna. Mimo jiné uvedla, že se řízení protahuje a náklady ve stavebnictví kvůli válce na Ukrajině stouply. „Zmíněná stavební firma se o zakázku ucházela už dvakrát. Rozhodnutím soudu se tato firma, stejně jako její mateřská firma Metrostav, nemůže účastnit žádných veřejných zakázek," upozornil hejtman Kraje Vysočina.

Zmiňovaný obchvat, který bude měřit 2,4 kilometru, by po všeobecném zdražení měl být dražší o 100 milionů. „Očekávaná hodnota stavby zvýšila o 97,5 milionu korun bez daně na 552,5 milionu, což je obrovská částka. Ale uvědomujeme si, že obchvat Jihlavy je pro budoucnost a dopravní obslužnost Vysočiny poměrně zásadní," poznamenal Schrek. A zmínil zejména přepravu těžkých dílů při stavbě nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. U této stavby proto kraj počítá s podporou ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky doprava, obchvat, jihovýchodní, stavby, silnice, správa, Vysočina, Jihlava, Kraj Vysočina, dotace, Vítězslav Schrek, Metrostav, výběrové řízení, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí pokus. Vysočina bude znovu vybírat firmu na obchvat Jihlavy, podražil na 550 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.