Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba cyklostezky v Jihlavě se prodraží o deset milionů, bylo nutné zpevnit břeh u Plastikovu

V Jihlavě se letos zahájená stavba 900 metrů cyklostezky podél řeky prodraží asi o třetinu. Podle radnice to je způsobené tím, že je potřeba zajistit nestabilní břeh a sanovat bahnité podloží. Původní cena stavby byla podle věstníku veřejných zakázek 31,3 milionu korun bez daně, zvýší se o 10,6 milionu Kč.

Cyklostezka mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská by podle smlouvy s dodavatelem měla být hotová do konce května 2023, vše ale nasvědčuje tomu, že by to mohlo být už do konce tohoto roku. "Myslím, že byť jsou tam takové komplikace, tak v tuhle chvíli to vypadá, že by to mohlo být dokončené ještě letos," řekl náměstek primátorky Petr Ryška (ODS) na páteční tiskové konferenci, ale i před třemi týdny redakci Drbny.

Na stavbu cyklostezky podél řeky Jihlavy, kterou má starosti firma Skanska, dostalo město 33 milionů korun z evropského dotačního programu IROP. Náklady stavby podle náměstka stouply asi o sedm milionů korun proto, že se začal hroutit břeh řeky u firmy Plastikov. "Muselo se udělat záporové pažení, musely se tam udělat další věci, které zajistí bezpečnost jak při té práci, tak potom i do budoucna," uvedl. Další peníze jsou podle něj potřeba na sanaci nestabilního podloží, protože tam je vrstva bahna silná i přes dva metry.

Stavba cyklostezky z Mlýnské na Helenínskou ulici bude možná dokončena už letos. Koryto řeky je zúženo jen dočasně

Již několik měsíců úspěšně probíhají práce na propojení již existujících cyklostezek mezi Mlýnskou a Helenínskou ulicí. Pokud se nevyskytnou větší problémy, mohla by být cyklostezka dostavěna už letos.

Nový úsek cyklostezky podle dřívějších vyjádření zástupců radnice propojí nynější stezky a přispěje ke zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří teď zčásti jezdí mezi auty úzkou Polenskou ulicí, kde se stávají nehody. Stavbu cyklostezky kritizovali majitelé přilehlých zahrad. Loni v říjnu na radnici mimo jiné mluvili o obavách, že by se kvůli cyklostezce mohlo zvýšit riziko povodní.

Jihlava chtěla cyklostezku stavět už minulý rok. Pracovníci tam začali kácet některé dřeviny, ale stavební řízení pozastavil krajský úřad. Radnice uznala to, že chybně stanovila okruh účastníků řízení. Náměstek Ryška na říjnovém setkání s novináři a zahrádkáři uvedl, že na základě následných schůzek s majiteli pozemků město projekt upravilo.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Ludvík Janíček

Štítky ČR, stavby, správa, cykloturistika, Jihlava, AUDIO, cyklostezka, radnice, Petr Ryška, ODS, Skanska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba cyklostezky v Jihlavě se prodraží o deset milionů, bylo nutné zpevnit břeh u Plastikovu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.