Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dva měsíce trvala oprava Jihlavského tunelu. Dnes se opět otevírá řidičům

Úderem sedmé hodiny ranní se dnes řidičům v Jihlavě otevře tunel, který byl kvůli opravám dva měsíce uzavřený. Původní termín znovuotevření byl nahlášený na 14. června, nakonec se ale práce ještě o týden posunuly.

Tranzitní těžká doprava musela město objíždět, na průjezdu městem se kvůli uzavírce podle policie tvořily kolony aut.

„Po provedení dnešní kompletní zkoušky tunelového systému tunelu Jihlava zahajujeme demontáž dopravně inženýrského opatření, abychom opravený tunel s přiléhající vozovkou silnice I/38 uvedli do provozu 21. června v 7 hodin," sdělil v tiskové zprávě v pondělí odpoledne Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). 

Tunel měl být původně uvedený do provozu už před týdnem 14. června, ŘSD ale po domluvě s policií a zhovovitelem rozhodlo, že uzavírku využije i k opravě navazující části silnice I/38. „Využijeme stávající dopravní omezení navíc k opravě konstrukčních vrstev vozovky silnice I/38 ve stávajícím uzavřeném úseku, které by bylo třeba řešit, s ohledem na zjištěný stav, v následujícím období," uvedl Martin Buček na začátku června. 

Jihlavský tunel je součástí hlavního tahu, po němž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo a na Pelhřimov. Silnice zároveň slouží jako přivaděč k dálnici D1. Kvůli opravám, které se týkaly stavební i technologické části, byl tunel zavřený od 19. dubna. Zakázku za 53,7 milionu korun bez daně dostala firma Energovod CZ.

Jihlavskému tunelu, který je jednotubusový, má dva jízdní pruhy a měří 304 metrů, po 18 letech fungování dosluhovala například osvětlovací soustava, dopravní a požární systém a bylo potřeba upravit svodidla nebo doplnit tlumiče nárazů. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětlil již dříve Martin Buček z ŘSD.

Tranzitní nákladní vozidla musela kvůli uzavření tunelu Jihlavu objíždět, ve směru na Znojmo a Havlíčkův Brod přes Pelhřimov, Humpolec a dálnici D1. Na Třebíč jezdily kamiony po D1 mezi exity 112 u Jihlavy a 134 v Měříně.

„Největší problémy nám dělali řidiči nákladních vozidel a dodávek, zejména zahraniční, ale také čeští, kteří nechtěli vážit tu cestu a využívat objízdné trasy dálnice, jak to měli stanoveno," řekla ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Policisté kontrolovali dodržování zákazu vjezdu tranzitní nákladní dopravy do Jihlavy na pěti stanovištích, na nichž šlo auta otočit. Nejvíc záchytů měli ve směru od Velkého Beranova. Pokuty podle mluvčí ukládali v nejvyšší možné výši, to znamená dva tisíce korun na místě.

Dopravní situace v polovině dubna, kdy se tunel uzavřel, byla pro řidiče náročná. V souběhu s dalšími uzavírkami a omezeními v Jihlavě, které souvisely s jinými probíhajícími dopravními stavbami, se tvořily dlouhé kolony. Postupně se situace stabilizovala. To potvrzuje i Martin Jelínek z Třeště, který v Jihlavě pracuje, tudíž do krajského města jezdí každý všední den. „Bylo to jako s jinými uzavírkami, první dny, než si vše sedlo, to bylo fakt náročné. Člověk prostě musí počítat s tím, že si musí dát větší rezervu. Někdy se stálo chvíli, někdy déle. Jsem rád, že teď už se bude jezdit snad plynuleji," řekl redakci Drbny Martin Jelínek. 

KOMENTÁŘ: Vítejte v (dopravním) pekle aneb co to zase vymysleli ti inženýři od stolu?

Dnes odpoledne, když jsem se vracela autem domů z práce, tak jsem měla v těch nekonečných kolonách napříč Jihlavou hodně času přemýšlet. Asi tak o hodinu víc než obvykle. O tolik navíc mi totiž od úterý zabere cesta domů. Běžně ve špičce 30 – 40...

Měření rychlosti 

V dubnu 2019 bylo v Jihlavském tunelu zahájeno měření rychlosti. Nejvyšší povolená rychlost, kterou řidiči smí tunel projet, je 60 km/h. Na začátku roku 2021 v Jihlavě přibylo další místo, kde se měří rychlost - na silnici II/602 na frekventovaném úseku u Hosova. To, jestli v Jihlavě přibudou další místa s úsekovým měřením rychlosti, zatím nelze říct. O měření rychlosti opakovaně žádají například občané žijící na Rantířovské ulici. „Další místa se připravují, ale zatím nebyla projednána s policií ani s dopravní komisí, teprve poté bude možné je zveřejnit, ale není to otázka nejbližší budoucnosti," řekl již dříve Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto smp.cz, Twitter

Štítky doprava, tunel, ŘSD, stavby, Jihlava, oprava, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, Martin Jelínek, Dálnice D1, Znojmo, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva měsíce trvala oprava Jihlavského tunelu. Dnes se opět otevírá řidičům | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.