Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči, pozor. Brněnská ulice je opět uzavřena, do pátku se jezdí po objížďce

Řidiči musí opět počítat s tím, že ode dneška neprojedou jihlavskou Brněnskou ulicí. Důvodem je probíhající rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21. Opět je stanovena oficiální objízdná trasa.

„Stavaři, kteří opravují dům na Masarykově náměstí 21, jsou nyní zaměřeni na střechu a krov. K práci však potřebují těžkou techniku, kvůli které bude do 10. června uzavřena Brněnská ulice," vysvětluje za jihlavskou radnici její mluvčí Radovan Daněk. 

Dům, který má adresu Masarykovo náměstí, prochází od poloviny letošního března rozsáhlou rekonstrukcí. Brněnská ulice bude do konce tohoto pracovního týdne uzavřená, objízdná trasa je stanovena přes ulici Čajkovského.

Měšťanský palác 

Zmíněná rozsáhlá rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21, kde sídlí například čajovna, byla zahájena zhruba v polovině března. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun. Celkové náklady na opravu domu se odhadují na 80 milionů korun. Chátrající památka, kterou si lidé mohou spojovat hlavně s čajovnou a knihkupectvím Kuba & Pařízek, by se už na podzim příštího roku měla změnit v centrum kultury a vzdělávání. 

Jak na začátku oprav uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová, zmíněný dům na náměstí byl dlouho prázdný a město konečně našlo způsob, jak zachránit tento klenot. „Zároveň jsem ráda, že se podařilo celý ten proces zvládnout za tak krátkou dobu. Už to zaznělo několikrát. Jde vlastně o takový měšťanský palác. My tu nemáme hrady a zámky, ale máme tu takové krásné domy. Tímto turistům, a hlavně mladým Jihlavanům, zpřístupníme jihlavskou historii," vysvětlila primátorka Jihlavy Karolína Koubová. 

Dům se stane centrem kultury a vzdělání. Provoz zajistí Brána Jihlavy, zázemí však bude sloužit i dalším subjektům – vedle spolků, vzdělávacích institucí či veřejnosti bude hlavním uživatelem nových prostor také Centrum dokumentárních filmů, jedním z partnerů bude také norské Vestnorsk filmsenter, což je organizace, která se soustřeďuje na podporu kreativity a rozvoj talentů v oblasti audiovize. Brána Jihlavy zde bude tvořit služby cestovního ruchu, jako jsou průvodcovské služby či zážitkové expozice prezentující kulturní a architektonické dědictví města.

Rekonstrukce historického domu ve spodní části jihlavského náměstí potrvá až do podzimu příštího roku. Projektovou dokumentaci zpracovali architekti z Atelier Štěpán, o stavební práce se stará společnost PS Jihlava.

Královská mincovna 

Na dvoře rekonstruovaného historického domu nalezli archeologové inventář mincovny ze 13. století včetně raznice brakteátů Václava II. Nález na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě představil archeolog Šimon Kochan.

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě

Zhruba od poloviny března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum, který přinesl zajímavé...

„Tímto objevem se dotýkáme historické podstaty vzniku, velikosti a významu Jihlavy, jako předního královského města v době Přemyslovské, kdy právě mincovna byla finálním článkem rozsáhlého procesního řetězce, který začínal těžbou stříbrné rudy v okolí,“ sdělil novinářům archeolog Šimon Kochan z ústavu Archaia Brno.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky uzavírka, doprava, objížďka, omezení, náměstí, Masarykovo, krov, oprava, Brněnská, Jihlava, dům, rekonstrukce, Karolína Koubová, Václav II. Český, Masarykovo náměstí, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, pozor. Brněnská ulice je opět uzavřena, do pátku se jezdí po objížďce | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.