Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přechod na Fibichově ulici byl výrazně zkrácen kvůli bezpečí chodců. Zlepší se i řazení aut na odbočení, říká radnice

Zpočátku týdne došlo ke stavebním úpravám přechodu na křižovatce Fibichovy a Žižkovy ulice. Jako hlavní důvod pro jeho razantní zkrácení uvádí město ochranu chodců, trpět by ale současně neměla ani automobilová doprava.

Bezpečnostních důvody na ochranu chodců byly skutečně ti primární. „Přechod pro chodce na křižovatce Fibichovy a Žižkovy ulice patří mezi nejdelší a nejfrekventovanější přechody v Jihlavě bez semaforu,“ zodpovídá redakční dotaz Radovan Daněk, tiskový mluvčí města Jihlavy. Nebo lépe řečeno patřil, z původních 17,3 mětrů "zbylo" po úpravách z počátku tohoto týdne jen 7. Doplněn je pás i pro nevidomé.

„Jsem nadšená, chodím tudy denně a ta nekonečná trapná chvíle, kdy mě nějaké auto pouštělo a pak tam čekalo po dobu, která nám oběma připadala jako věčnost,“ chválí na facebookové diskuzi novou podobu přechodu Lucie Jeřábková. Někteří motoristé, kteří z vedlejší Fibichovy ulice odbočují doprava na následné odbočení doprava na Hradební ulici nebo doleva do Dvořákovy ulice, její nadšení tolik nesdílejí.

„Tak tohle mě naštvalo za poslední dobu v Jihlavě asi nejvíc. Jediná široká přehledná křižovatka a oni tam dají tohle,“ není spokojen ve stejné diskuzi Lukáš Coufal. „Průjezdnost vozidly se neomezí, auta se ale už nebudou moci v křižovatce předjíždět a řadit vedle sebe,“ říká naopak Daněk. 

Radní pro dopravu Jaroslav Vymazal ho doplňuje: „Výjezd z Fibichovy ulice byl dosud široký a nepřehledný. Úprava nijak neomezí provoz osobních ani nákladních aut. Navíc se zlepší jejich řazení do odbočovacího pruhu na Dvořákovu ulici a přibude i jedno parkovací místo.“ 

Ostrůvky, které přechod zúžily, jsou z tzv. "lega". „Jde vlastně o variabilní plastovou stavebnici, bílé segmenty obrubníků se snadno skládají podobně jako lego,“ vysvětluje Radovan Daněk. Ten zároveň poznamenal, že ttejné změny čekají letos minimálně další čtyři přechody pro chodce, z toho tři v ulici Žižkova – za křižovatkou s ulicí Seifertova, Wolkerova a Štefánikovým náměstím a jeden v ulici Buková.

Proběhlé práce nejsou součástí zamýšlené revitalizace prostoru před Dělnickým domem. Podle Daňka jde o dočané provizorní řešení a po dokončení revitalizace mohou být použité prvky využity na jiném místě. 



 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek, Magistrát města Jihlava

Štítky přechod, Jihlava, doprava, Fibichova, Žižkova, Jaroslav Vymazal, Lego

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přechod na Fibichově ulici byl výrazně zkrácen kvůli bezpečí chodců. Zlepší se i řazení aut na odbočení, říká radnice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.