Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Platba kartou v jihlavské MHD je zatím stále nemožná. Situace nás velmi mrzí, zní z dopravního podniku

Systém, který umožňuje nákup jízdenky platební kartou, se v neděli 1. května nepodařilo spustit. Dodavatelské firmě Mikroelektronika se nepodařilo odstranit všechny závady, které tomu brání. Společnost se přitom za to, že platba jízdného kartou nefunguje, omluvila již na konci minulého roku.

Novinka, která měla usnadnit přepravu v jihlavské městské hromadné dopravě, se stále nedaří zavést. Platba jízdného platební kartou, mobilem nebo hodinkami měla být ve vozech jihlavské MHD možná už na konci uplynulého roku. Dodavatelská firma Mikroelektronika se tehdy omluvila za několikaměsíční zpoždění, jehož důvodem byl výpadek dodávek čipů a pandemie covidu. 

Během jarních měsíců se moderní platby v intenzivně testovaly tak, aby s 1. květnem vše fungovalo. „Aktuálně na všech validátorech a zařízeních, která cestující ve vozech vidí, nebo ne, simulujeme jízdu po lince. Zjišťujeme, jestli se odbavovací systém chová tak, jak se chovat má," popisoval v půlce března Petr Ziba, správce odbavovacího systému v jihlavském dopravním podniku.  

Lidé cestující jihlavskou MHD za jízdu budou moci platit kartou či mobilem. V ulicích se objeví nové dobíjecí kiosky

Dopravní podnik města Jihlavy v posledních dnech (DPMJ) testuje novinku, která již brzy začne fungovat v jihlavských trolejbusech a autobusech. Je jí placení jízdného v MHD platební kartou.

Ten však v neděli odpoledne přiznal, že ani s počátkem května se systém spustit nepodařilo. „Důvodem je to, že se dodavatelské firmě nepodřilo odstranit všechny závady, které spuštění systému brání,“ stojí na facebookové stránce dopravního podniku. „Celá situace nás velmi mrzí, na spuštění jsme se hodně těšili.“ Firmě Mikroelektronika bude po celou prodlení účtováno smluvní penále.

Možnost úhrady kartou s těmito nedostatky nebylo možné aktivovat. „Systém by špatně účtoval jízdné a strhával chybné částky,“ vysvětluje dopravní podnik s tím, že dodavatel slibuje nápravu během několika následujících dní. Poté musí proběhnout série zkoušek, které ověří správnou funkci všech aplikací. „Pokud nevyvstanou další komplikace, počítáme s tím během následujicích 14 dní.“

Součástí modernizačního balíčku odbavovacího systému se i možnost zakoupení kuponu přes internet. I v tomto případě je nutno vyčkat na opravu chyb a ověření fuknčnosti všech aplikací. „Očekáváme, že ke všemu dojde ještě během tohoto měsíce,“ uzavírá svůj post jihlavský podnik.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Facebook / Dopravní podnik města Jihlavy

Štítky MHD, DPMJ, platba, jízdné, karta, e-shop, trolejbusy, autobusy, Jihlava, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Mikroelektronika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platba kartou v jihlavské MHD je zatím stále nemožná. Situace nás velmi mrzí, zní z dopravního podniku | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.