Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Během uzavření Jihlavského tunelu budou ve městě proměnné tabule. Zároveň se přenastaví semafory

, aktualizováno 13. dubna 2022, 11:39

Už za necelý týden, přesněji v úterý 19. dubna, se v Jihlavě na více než dva měsíce uzavře Jihlavský tunel. Čeká ho rozsáhlá rekonstrukce a opravy budou probíhat za plné uzavírky. Řidiči tak budou muset využít oficiální objízdné trasy. Město chystá pro co nejhladší průběh oprav několik opatření.

Jihlavskému tunelu, který je jednotubusový, má dva jízdní pruhy a měří 304 metrů, po 18 letech fungování dosluhuje například osvětlovací soustava, dopravní a požární systém a potřeba je upravit svodidla nebo doplnit tlumiče nárazů. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětlil již dříve Martin Buček z ŘSD.

Kudy povedou objízdné trasy? 

Jihlavský tunel bude zcela uzavřen, řidiči tak musí využít oficiální objízdné trasy. „Objízdná trasa pro vozidla do 3,5 tuny (mimo dopravní obsluhy a BUS) ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo – vozidla pojedou po objízdné trase ze silnice I/38 po ulicích Jiráskova, Hamerníkova, U cvičiště, Žižkova a poté zpět na silnici I/38. Objízdná trasa pro vozidla do 3,5 tuny (mimo dopravní obsluhy a BUS) ve směru do Znojma na Havlíčkův Brod – vozidla pojedou po objízdné trase po ulici Žižkova, Dvořákova a Jiráskova a najedou zpět na silnici I/ 38,“ jmenuje v tiskové zprávě Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Jihlavu čeká dopravní peklo, už za týden odstartuje dvouměsíční uzavírka Jihlavského tunelu. Kudy po objížďce?

Už za týden začne avizovaná úplná uzavírka Jihlavského tunelu, která bude trvat dva měsíce. Řidiče tak čeká objízdná trasa a musí se obrnit trpělivostí, protože vzhledem k dalším stavebním pracím se v Jihlavě mohou tvořit kolony. V důsledku...

Pro vozidla nad 3,5 tuny je stanovena objízdná trasa ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo po dálnici D1. Vozidla najedou ze silnice I/38 na exitu 112 na dálnici D1, poté budou pokračovat po dálnici směrem na Prahu a na exitu 90 Humpolec vozidla sjedou a budou pokračovat po silnici I/34 do Pelhřimova a odtud po silnici II/602 do Jihlavy, kde se vrátí na silnici I/38 a budu pokračovat směrem na Znojmo. „Ve směru od Znojma na Havlíčkův Brod povede objízdná trasa ze silnici I/38 na silnici II/602 do Pelhřimova, poté po silnici I/34 do Humpolce, kde vozidla najedou na dálnici D1 a budou pokračovat na exit 112 - Jihlava, kde se vrátí na silnici I/38 a budou pokračovat ve směru na Havlíčkův Brod. Ve směru od Havlíčkova Brodu na Třebíč pojedou vozidla ze silnice I/38 na exitu 112 na dálnici D1, po ní pojedou až k exitu 134 Měřín a budou pokračovat dle místního značení do Třebíče,“ dodává mluvčí Čírtková.

Pro vozidla, která nemohou použít dálnici a pro dopravní obsluhu Jihlavy povede objízdná trasa obousměrně ze silnice I/38 na mimoúrovňové křižovatce se silnici II/523 (ulice Jiráskova) po silnici II/523 do Větrného Jeníkova – po silnici II/131 přes Opatov na silnici II/602 do Jihlavy – zpět na silnici I/38.

Aktuální info na proměnných tabulích 

Cestování řidičům mohou usnadnit proměnné informační tabule s aktuálními informacemi o situaci ve městě. Ty budou umístěny na silnici I/38 od Havlíčkova Brodu i od Znojma. „Na Jiráskově před křižovatkou s Hamerníkovou do centra a na Dvořákově před křižovatkou s Žižkovou do centra budou upraveny řadící pruhy před křižovatkou," dodává dále Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Nejzatíženější tak budou po dobu uzavírky Jihlavského tunelu ulice Jiráskova, Žižkova, Hamerníkova, Fritzova nebo Romana Havelky. Úsek I/38 mezi Jiráskovou a Vrchlického bude průjezdný pouze ve směru na Havlíčkův Brod, aby se nezahlcovala Vrchlického ulice kolem nemocnice.

Dohled policie 

Na dopravní situaci a dodržování dopravního značení budou dohlížet na vytipovaných místech policisté. „Vzhledem k tomu, že v Jihlavě probíhají ještě některé další opravy pozemních komunikací, včetně opravy dálničního přivaděče, což s sebou přináší omezení provozu a uzavírky úseků některých ulic ve městě, předpokládáme, že mohou zejména v době ranních a odpoledních dopravních špiček nastávat na některých příjezdových trasách do Jihlavy dopravní komplikace,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Pro zvládnutí dopravní situace ve městě je proto nezbytné, aby řidiči dodržovali stanovené a vyznačené objízdné trasy a nesnažili se vjíždět do míst, kde to budou mít přechodným dopravním značením zakázané. Na dodržování objízdných tras a zejména na bezpečnost a plynulost v dopravě budou od úterního rána, kdy bude tunel uzavřený, dohlížet policisté, kteří si vytipovali čtyři stanoviště, na nichž předpokládají, že by mohlo docházet k největším dopravním komplikacím.

Uzavírka Jihlavského tunelu: Řidiče budou kontrolovat policejní hlídky. Mají vytipovaná čtyři hlavní stanoviště

Už za týden se v Jihlavě na dva měsíce uzavře Jihlavský tunel. V souvislosti s dalšími probíhajícími dopravními stavbami musí řidiči počítat s tím, že se budou v Jihlavě tvořit kolony. Na situaci budou reagovat také policisté, kteří budou hlídat...

Úprava semaforů

Už tento týden budou přenastavena světla na křižovatce ulic Dvořákova, Žižkova a Hradební. „Změny na semaforech budou spuštěny na dálku těsně před uzavírkou tunelu, tedy 19. dubna. Důvodem je zlepšení průjezdu světelnou křižovatkou. Pokud by to bylo nutné, je možné upravit režim světelné signalizace i na dalších místech,“ uvedl radní pro dopravu Jaroslav Vymazal. Podle jeho slov budou nejhorší první dva až tři dny uzavírky, než si doprava takzvaně "sedne". 

Aktuální informace o provozu a uzavírkách poskytnou řidičům chytré navigace jako například Waze, Google nebo Mapy.cz. „Ke kratším cestám po městě pak doporučujeme využít chůzi, kolo nebo MHD,“ uvedl Vymazal s tím, že město nemohlo uzavírku tunelu ovlivnit. Vedení Jihlavy se ale podařilo dohodnout s ŘSD maximální zkrácení doby uzavírky tak, aby nezasáhla do Velikonoc ani do letních prázdnin.

Vlna nesouhlasu na sociálních sítích 

Avizované uzavření tunelu a také souběžně probíhající stavební práce v krajském městě vyvolává u lidí na sociálních sítích značnou vlnu nevole. „Dělat si z lidí srandu fakt není dobré, ono totiž peklo je už teď. A jak nazvat souběh práci ještě s uzavřením tunelu? To musel vymyslet génius, jinak to není možný…“ myslí si José Gino Ramirez. Například uživatel Facebooku Joseph Procházka v této souvislosti zmínil sdílená kola, která jsou lidem v Jihlavě k dispozici od 1. dubna. „Asi proto jsou tady teď sdílená kola , jinak doprava ve městech celé ČR je celkově tragédie,“ vyjádřil svůj názor v jedné z diskuzí. Jenda Pelant to s kolonami v Jihlavě nevidí tak černě. „Já bych se těch kolony nebál, první den bude blbinec a pak už to půjde,“ vzkázal ostatním.

Ohodnoť článek

Foto Služby města Jihlavy | Zdroj Město Jihlava, Policie ČR, ŘSD

Štítky tunel, uzavírka, doprava, oprava, objížďka, informace, tabule, semafor, Jihlava, silnice, Havlíčkův Brod, Znojmo, Dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic, Jaroslav Vymazal, Martin Buček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během uzavření Jihlavského tunelu budou ve městě proměnné tabule. Zároveň se přenastaví semafory | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.