Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Snížení rychlosti u řidičů, větší bezpečí pro chodce. Humpolec jedná o výstavbě kruhového objezdu na I/34

Auta řítící se vysokou rychlostí z kopce od humpolecké místní části Rozkoš do města by se mohla stát minulostí. Město Humpolec totiž jedná o výstavbě nové okružní křižovatky. Tu by na silnici I/34 mělo vybudovat Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) právě ve spolupráci s městem Humpolec.

„Hovořili jsme s ŘSD o tom, jak bychom mohli zbezpečnit křižovatku ulic Okružní, Pod Vilémovem, V Kopci a 5. května, protože je svým tvarem pro řidiče velmi nekomfortní. Kromě toho přes tuto rušnou silnici vede od Vilémova přírodní stezka a chtěli jsme přes ní chodce bezpečně převést,“ uvádí starosta města Karel Kratochvíl.

Vedení humpolecké radnice se tak podařilo dohodnout kompromis, který zohledňuje všechny tyto faktory. „Jsem za to rád, ta komunikace si to opravdu zaslouží. Jsou za tím tři roky poctivé práce. Intenzivně jsme jednali s ŘSD a společně hledali nejvhodnější řešení,“ komentuje humpolecký místostarosta Vlastimil Brukner. Jak dodává, navržená finální podoba bude přínosná pro všechny. „Řidičům z vedlejších komunikací se bude snadněji vyjíždět, chodci a cyklisté se přes tuto silnici dokáží poměrně bezpečně dostat díky přechodu, který zde také vznikne, a velké plus to přinese i samotnému Humpolci. Auta před ‚kruháčem‘ musí zpomalit a už se nerozjedou na rychlost, kterou tam jezdí v současné době,“ vyzdvihuje Vlastimil Brukner.

Ve čtvrtek startuje oprava jihlavského přivaděče. Jak rekonstrukce omezí řidiče?

Od čtvrtka 10. března budou na jihlavském přivaděči, konkrétně na vytíženém úseku silnice I/38 mezi dálnicí D1 a mimoúrovňovou křižovatkou se silnicí III/03824 na ulici Romana Havelky, k vidění stavební dělníci. Ředitelství silnic a dálnic ČR v...

Jeden stoupací pruh navíc 

Chystanou novinku ocení i řidiči, kteří pojedou směrem na Rozkoš. „ŘSD tam má v úmyslu vytvořit ještě jeden stoupací pruh. Jak se už několikrát ukázalo, je tam opravdu potřeba,“ přidává Karel Kratochvíl další výhodu úpravy silnice I/34.

Zmíněný záměr o společném postupu města Humpolec s jihlavskou správou ŘSD při této plánované investiční akci zastupitelé schválili na svém únorovém zasedání, a to včetně závazku města na poměrné spoluķnancování. O dalších krocích budou jednat v následujících měsících. „O postupu budeme občany včas informovat,“ uzavírá Vlastimil Brukner.

Nový „kruháč" také u Pávova 

ŘSD na Vysočině plánuje výstavbu okružní křižovatky také na silnici I/38, konkrétně v místě křižovatky silnice I/38 a severní větve mimoúrovňové křižovatky Pávov ve 112. kilometru dálnice D1. „Stávající mimoúrovňová křižovatka v tomto křížení je trojlístková s absencí dvou ramp ve 4. kvadrantu. Vratnou rampu Brno–Jihlava a přímou Havlíčkův Brod–Praha nahrazuje právě styková křižovatka umístěná v levém jízdním pásu silnice I/38. V křižovatce pak dochází ke změně kategorie silnice I/38 z dvoupruhového uspořádání ve směru Havlíčkův Brod na čtyřpruhové ve směru Jihlava,“ vysvětlil za ŘSD Martin Buček s tím, že křižovatka se navíc nachází v průmyslové oblasti, ve velké míře je tak využívána kamiony a jinými těžkými vozidly, a jejich vysoká intenzita způsobuje problémy z hlediska bezpečnosti i plynulosti dopravy. 

Pro zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy vznikne u Pávova nová okružní křižovatka

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) plánuje úpravu stávající stykové křižovatky silnice I/38 a severní větve mimoúrovňové křižovatky Pávov ve 112. kilometru dálnice D1. Na popsaném místě vyroste nová okružní křižovatka.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Humpolec | Zdroj Město Humpolec

Štítky okružní, křižovatka, komfort, chodec, přechod, doprava, Humpolec, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, stavba, kruhový objezd, Karel Kratochvíl, Vilémov, Martin Buček, Pávov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snížení rychlosti u řidičů, větší bezpečí pro chodce. Humpolec jedná o výstavbě kruhového objezdu na I/34 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.