Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ANKETA: Jihlava bude mít sdílená kola. Prvních 15 minut bude pro uživatele zdarma

, aktualizováno 22. února 2022, 21:23

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání schválili uvolnění částky 2,2 milionu korun na provoz takzvaných sdílených kol. Zatím půjde o zkušební provoz, který bude trvat jeden rok.

„V této částce bude nejenom prvních 15 minut provozu zapůjčeného kola zdarma, ale také zapůjčení asi stovky kol městu, provoz cca sedmdesáti stanovišť, každodenní servis a kontrola kol, přemísťování kol z plných na prázdná stanoviště a také infolinka v českém a anglickém jazyce," uvedl na dotaz zastupitele Jiřího Pokorného radní pro dopravu Jaroslav Vymazal (ODS).

Schvalujete bikesharing v Jihlavě?

Celkem hlasovalo187 čtenářů

Sdílená kola budou moci lidé v Jihlavě využívat už letos na jaře, s největší pravděpodobností od dubna. Půjde o stovky kol na maximálně 75 stanovištích. Podle informací od Jaroslava Vymazala se budou nacházet například na Masarykově náměstí, v Českém Mlýně, u železničního nebo autobusového nádraží, u Domu zdraví, u krajského úřadu, u základních a středních škol nebo u obchodních center.

Bikesharing je moderní forma řešení dopravy na krátké vzdálenosti ve městě. Společnost Nextbike, která bude sdílená kola v Jihlavě provozovat, má pokryto již 23 měst v ČR. 

Lidé, kteří v Jihlavě budou využívat sdílené kolo, budou mít prvních 15 minut zdarma. Poté vyjde každých 30 minut zhruba na 24 korun. „Zatím počítáme s mechanickými koly s osmi převody. Elektrická jízdní kola zatím nebudeme pořizovat, protože jsou výrazně dražší a potřebují složitější nabíjecí stanice,“ vysvětlil Vymazal a opozičního zastupitele Jaroslava Drahoše (ANO) ujistil, že tato novinka v žádném případě neovlivní ceny MHD. 

Podle radního Vymazala budou mít lidé možnost předplatit si zvýhodněný měsíční či roční tarif, samozřejmostí budou slevy pro studenty. 

Někteří zastupitelé Jihlavy dnes měli problém s tím, že ačkoliv jde o důležitý projekt především pro občany, tak mu chybí už nyní nějaká propagace. „Minimálně to chtělo zeptat se občanů, zda tento projekt ve svém městě vůbec chtějí, protože diskuze na sociálních sítích jsou vesměs velmi negativní. Myslím si tedy, že propagace měla začít dřív, než až to tu dnes schválíme," vyjádřil se v debatě opoziční zastupitel Richard Šedivý (ANO). Podle Boženy Kremláčkové z opoziční KSČM by bylo lepší, kdyby dalo město peníze do oprav silnic. „Já nemám ráda argument - všichni už to mají," řekla Božena Kremláčková.

Zastupitel Marek Hovorka (Fórum Jihlava), který je ředitelem jihlavského festivalu dokumentárních filmů, uvedl, že padesátku kol si mohli lidé půjčovat při festivalu v roce 2019. „Setkalo se to s velkým ohlasem," zavzpomínal Marek Hovorka

Pro pilotní projekt Bikesharing v Jihlavě zvedlo ruku 21 zastupitelů, proti byl jeden, 13 zastupitelů se zdrželo. Jeden člen zastupitelstva nehlasoval. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky bikesharing, sdílená, kola, doprava, cyklistika, město, anketa, Jihlava, Jaroslav Vymazal, Jiří Pokorný, ODS, Marek Hovorka, Božena Kremláčková, ANO 2011, KSČM, Nextbike, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava bude mít sdílená kola. Prvních 15 minut bude pro uživatele zdarma | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.