Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraji se s pěti vlatníky nepovedlo dohodnout výkup pozemků na obchvat Brtnice. Měl by stát 900 milionů korun

Kraji Vysočina se nepodařilo s pěti majiteli dohodnout výkup pozemků pro stavbu silničního obchvatu města Brtnice na Jihlavsku. Kraj se v těchto případech chystá zahájit řízení, které povede k odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku, jemuž se říká vyvlastnění. Zastupitelům tento postup doporučila rada kraje. Jak novinářům řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO), obchvat Brtnice patří mezi stavby, které jsou potřeba kvůli přepravě nadrozměrných a těžkých komponent pro nový blok Jaderné elektrárny Dukovany.

Obchvat Brtnice na silnici II/405 bude měřit skoro čtyři kilometry, povede po třech mostech. Majetkoprávní příprava stavby už podle hejtmana trvá asi rok a půl. „Podařilo se nám do této doby dohodnout s většinou vlastníků těch pozemků na nějakém vyrovnání. Bohužel, v tuto chvíli tam máme pět vlastníků, kteří se s námi dohodnout nechtějí," řekl Vítězslav Schrek. Důvody jsou podle něj různé, například jeden z vlastníků vůbec nereaguje, další neakceptuje nabízenou cenu.

Pracovníci úřadu mají podle hejtmana pokyn vyčerpat všechny možnosti k uzavření dohody s majiteli pozemků. „Nicméně my už musíme dokončit přípravu té stavby," řekl. Obchvat Brtnice by měl stát včetně daně asi 900 milionů korun, peníze by na něj měl podle hejtmana poskytnout Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Zahájení stavby bude podle něj záviset i na tom, kdy bude ukončený tendr na dodavatele nového bloku Dukovan.

Kvůli budování nového jaderného bloku Dukovan by na krajských silnicích Vysočiny měly vedle Brtnice vzniknout také obchvaty obcí Zašovice a Slavětice. Státní fond už kraji posílal peníze na přípravu těchto staveb. Obchvat Slavětic by měl měřit přes tři kilometry a obchvat Zašovic dva kilometry.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky doprava, obchvat, reality, správa, silnice, Brtnice, pozemek, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, ODS, Jaderná elektrárna Dukovany, okres Jihlava, Státní fond dopravní infrastruktury, Dukovany, Slavětice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraji se s pěti vlatníky nepovedlo dohodnout výkup pozemků na obchvat Brtnice. Měl by stát 900 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.