Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Možná ztráta dotace? Kraj nemůže dokončit výběr firmy na obchvat Jihlavy

Kraj Vysočina stále nemůže dokončit výběr firmy na stavbu části silničního obchvatu Jihlavy. Na stavbu v předpokládané hodnotě okolo 450 milionů korun má slíbenou dotaci, lhůta pro čerpání peněz se ale krátí. Ze šesti nabídek vybrala hodnotící komise jako nejvýhodnější nabídku firmy Metrostav Infrastructure, ale podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebyly její doklady k prokázání technické kvalifikace dostatečné. Rada kraje rozhodnutí o výběru dodavatele zrušila. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Pro nás je to každopádně velmi nepříjemná situace, protože nám jde o čas," řekl hejtman Vítězslav Schrek. Na stavbu má podle něj kraj slíbených 255 milionů korun, vyčerpat je má do konce roku 2024. „Pokud by se nám v prvním pololetí roku 2022 podařilo uzavřít smlouvu s dodavatelem, tak věřím tomu, že bychom dokázali ten projekt realizovat včetně čerpání dotace nebo alespoň její většinové části," řekl hejtman. Kdyby se projekt neuskutečnil a dotace padla, byla by to podle něj pro krajské město velmi nepříjemná zpráva. Kraj by pak zřejmě na obchvat sháněl peníze z jiných zdrojů.

Včerejším rozhodnutím krajské rady se podle hejtmana veřejná zakázka vrátí o krok zpátky a výběrová komise zasedne znovu. „Vyžádáme si od společnosti Metrostav Infrastructure, kterou jsme v tom první kole vybrali, nové posouzení kvalifikace. To znamená, budeme chtít reference znovu a důkladněji tak, jak nám bylo v rozhodnutí ÚOHS sděleno," řekl Schrek. Uvedl, že kraj tento postup zvolil přesto, že je přesvědčený, že v řízení postupoval správně a že vypořádal všechny podněty.

Veřejní zadavatelé podle hejtmana nemají moc prostředků k tomu, jak těmto problémům předejít. „Každý, kdo vidí do procesu veřejných zakázek, tak ví, v jaké roli jsou veřejní zadavatelé ve chvíli, kdy spolu soupeří uchazeči," řekl.

Rozdělení na dvě části 

Kraj se od loňska snaží vybrat stavební firmu na první část jihovýchodního obchvatu Jihlavy, která bude měřit 2,4 kilometru. Původně chtěla krajská samospráva postavit najednou celý obchvat dlouhý 5,5 kilometru, stavbu později rozdělila na dvě části kvůli průtahům ve výběrovém řízení na dodavatele. Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení zveřejnil kraj podle věstníku veřejných zakázek loni v květnu.

Jihovýchodní obchvat by měl z jihlavských ulic odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi II/405 směrem na Třebíč a I/38 na Znojmo. Kraj teď vybírá dodavatele na stavebně obtížnější jižní část tohoto obchvatu, která by měla propojit výpadové silnice na Třebíč a na Znojmo.

Předpokládaná hodnota první zakázky na stavbu celého jihovýchodního obchvatu Jihlavy byla podle věstníku 700 milionů korun bez daně. Dodavatele vybralo minulé vedení Vysočiny už v září 2020. Zakázka byla vloni zrušená, protože se jeden z účastníků odvolal k ÚOHS.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, stavby, silnice, správa, dotace, Jihlava, Vysočina, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, Metrostav, ODS, veřejná zakázka, Znojmo, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Možná ztráta dotace? Kraj nemůže dokončit výběr firmy na obchvat Jihlavy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.