Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krátká Ves u Havlíčkova Brodu by mohla mít obchvat. Byli bychom šťastní, říká starosta Ondráček

Krátká Ves u Havlíčkova Brodu na hlavním tahu 34 by mohla mít obchvat. Možné dopady stavby 2,4 kilometru silnice I. třídy na okolí teď nechává prověřit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stavba by měla za šest let navázat na obchvat sousední České Bělé, po kterém jezdí auta od roku 2010. Dotčené obce a úřady se mají k záměru vyjádřit do poloviny tohoto měsíce. Vyplývá to z údajů zveřejněných v Informačním systému EIA.

„My bychom byli šťastní, kdyby tady ten obchvat byl. To už se řešilo před deseti nebo 11 lety," řekl starosta Krátké Vsi Jiří Ondráček. K aktuálně zveřejněnému záměru podle něj do začátku tohoto týdne v obci nikdo nedal připomínky. Starosta podotkl, že doprava ve vsi v posledních letech ještě zhoustla při opravách tahu 19 z Havlíčkova Brodu na Přibyslav. Asi rok je na průtahu Krátkou Vsí úsekové měření rychlosti aut, přestupky řeší úředníci v Havlíčkově Brodě.

Krátkou Vsí se 134 obyvateli prochází tah, který propojuje jižní Čechy s Vysočinou a Pardubickým krajem. Podle sčítání dopravy z roku 2016 projelo přes Krátkou Ves za 24 hodin v průměru skoro 6 tisíc vozidel. Průtah obcí podle zveřejněného záměru nevyhovuje současným požadavkům silničního provozu a v některých parametrech ani platným předpisům a normám. Stavba obchvatu by podle záměru mohla začít v roce 2028. Její cenu ŘSD na svém webu odhadlo na víc než 800 milionů korun.

Státních silnic I. třídy prochází Krajem Vysočina přes 420 kilometrů. ŘSD teď staví jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu. Stavba zhruba za 1,6 miliardy korun bez daně začala před dvěma lety. Podle posledních informací ředitelství by auta měla po obchvatu měřícím 4,1 kilometru jezdit koncem příštího roku.

FOTO: Stavba JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Dnes se řidičům otvírá okružní křižovatka

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes uvede do provozu v režimu předčasného užívání stavby první stavební objekt v hlavní trase JV obchvatu Havlíčkova Brodu na silnici I/38. Půjde o okružní křižovatku propojující stávající silnici I/38 s...

V polovině letoška by měly začít práce na stavbě tři čtvrtě kilometru nové silnice ve Žďáru nad Sázavou, které budou podle předpokladu ŘSD stát přes 100 milionů korun bez DPH. Nová část silnice propojí výpadovky ve směru na Brno a na Jihlavu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krátká Ves

Štítky silnice, stavby, obchvat, Krátká Ves, ŘSD, Havlíčkobrodsko, Havlíčkův Brod, Jiří Ondráček, Ředitelství silnic a dálnic, Česká Bělá, Kraj Vysočina, Přibyslav, Brno, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krátká Ves u Havlíčkova Brodu by mohla mít obchvat. Byli bychom šťastní, říká starosta Ondráček | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.