Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba cyklostezky ze Štoků do Antonínova Dolu u Jihlavy začne příští rok zjara

Mezi městysem Štoky na Havlíčkobrodsku a Antonínovým Dolem u Jihlavy postaví dělníci do konce srpna příštího roku novou cyklostezku. Cyklisté tam zatím jezdí po frekventované hlavní silnici číslo 38, po níž auta míří i k nájezdu na dálnici D1. Přibližně dvoukilometrová asfaltová stezka bude podle věstníku veřejných zakázek stát bez daně 29,6 milionu korun. Většinu nákladů pokryjí dotace.

"Bez dotace bychom takovouto stavbu nedokázali realizovat," řekl starosta Štoků Pavel Královec (za KSČM). Na cyklostezku má městys slíbené peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a od kraje. "Realizace stavebních prací začne na jaře příštího roku, jakmile to dovolí počasí," doplnil. Zakázku na stavbu cyklostezky budou společně provádět firmy Chládek a Tintěra Havlíčkův Brod a Colas CZ. Smlouva o dílo je podle starosty podepsaná a firmy už také převzaly staveniště.

Stezka povede k odbočce do Antonínova Dolu, což je ves spadající už pod krajskou Jihlavu. V této vsi a na území sousední obce Střítež, které jsou blízko dálniční křižovatky, je průmyslový park s řadou firem. Další velké závody včetně výrobce autodílů Bosch Diesel jsou v blízké průmyslové zóně v Jihlavě - Pávově, kam už Jihlava postavila cyklostezku předloni. I ta vede kolem hlavního tahu I/38. Královec předpokládá, že časem dojde k propojení bezpečných cest pro cyklisty i směrem na Havlíčkův Brod.

Na Vysočině bylo podle údajů na webu kraje na začátku minulého roku okolo 120 kilometrů cyklostezek. Jsou i na dálkové cyklotrase z Jihlavy přes Třebíč k rakouskému městu Raabs an der Thaya. Na této trase měřící přes 130 kilometrů tvoří cyklostezky 36,5 kilometru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto valasskomoje.cz

Štítky ČR, stavby, správa, cyklostezka, Havlíčkobrodsko, Jihlavsko, Jihlava, Antonínův Důl, okres Havlíčkův Brod, Dálnice D1, Státní fond dopravní infrastruktury, Pavel Královec, KSČM, Havlíčkův Brod, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Hruška

Jak může stát 2km cyklostezky 30mega???

Čtvrtek, 9. prosince 2021, 21:09Odpovědět

Stavba cyklostezky ze Štoků do Antonínova Dolu u Jihlavy začne příští rok zjara | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.