Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do dokončení protihlukové stěny na I/38 zbývá měsíc. Obnovený sjezd do Pávova ulehčí tisícům lidí

Již za měsíc se obyvatelé Pávova dočkají nové protihlukové stěny u dálničního přivaděče. V těchto dnech na místě vrcholí stavební práce, přesně za měsíc by stěna měla být zprovozněna.

 „V těchto dnech dělníci osazují sloupy a panely protihlukových stěn a zhotovují zárubní zídky. Dokončuje se také kanalizace a odvodnění plání,“ přiblížil náměstek jihlavské primátorky odpovědný za investice a rozvoj města Petr Ryška.

Náklady na celou stavbu činí téměř 52 milionů bez DPH. Z toho 14,5 milionů bez DPH hradí statutární město Jihlava. 

Stěna u frekventované silnice I/38 bude dlouhá 1054 metrů a vysoká místy až sedm metrů. „Její nejnižší část bude dosahovat 4,5 metru a nejvyšší 6,9 metrů,“ upřesnil Petr Ryška. Podle výrobce je životnost protihlukové stěny nejméně 30 let. 

Z práce a do práce snadněji 

Původní protihluková stěna u hlavního tahu k dálnici D1 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem už nesplňovala potřebné limity a byla dlouhá pouze 100 metrů. Novou stěnu připravilo Ředitelství silnic a dálnic ČR ve spolupráci s odborem rozvoje města jihlavského magistrátu z betonových panelů osazených do železobetonových, případně ocelových sloupků.

Součástí stavby je i obnovený sjezd do části města Pávov, který výrazně usnadní tisícům lidí cestu z práce a do práce. „Připravují se nové připojovací a odbočovací pruhy na dálniční přivaděč," doplnil náměstek Petr Ryška.

Ještě chvíli dopravní omezení 

Řidiči i nadále musí v místech stavby počítat s dopravním omezením. Doprava je v úseku Pávova ve směru od Havlíčkova Brodu do Jihlavy svedena do jednoho středového jízdního pruhu. „Provoz je tam ale i přes omezení rychlosti plynulý,“ podotkl Petr Ryška.

Stavba, se kterou se začalo v polovině června, postupuje velmi rychle. „Například původní protihluková stěna je na fotografii už stržena a dělníci ji právě nahrazují novými panely. Nová silnice i protihluková stěna začnou sloužit 15. listopadu 2021, kdy bude stavba předána k předčasnému užívání," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky stěna, protihluková, I/38, sjezd, Pávov, hluk, doprava, Jihlava, Petr Ryška, Havlíčkův Brod, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dokončení protihlukové stěny na I/38 zbývá měsíc. Obnovený sjezd do Pávova ulehčí tisícům lidí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.