Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obyvatelům Pávova se uleví, začne stavba protihlukové stěny. Jaká omezení čekají na řidiče?

Obyvatelům Pávova se blýská na lepší časy. V pondělí 14. června zde bude zahájena výstavba nové protihlukové stěny v blízkosti dálničního přivaděče, tedy u komunikace I/38. Nová stěna bude dlouhá 1054 metrů a v některých místech dosáhne až sedmimetrové výšky.

„Její nejnižší část bude dosahovat 4,5 metru a nejvyšší 6,9 metrů,“ upřesnil Petr Ryška, náměstek jihlavské primátorky odpovědný za investice a rozvoj města.

Novou stěnu připravilo Ředitelství silnic a dálnic ČR ve spolupráci s odborem rozvoje města jihlavského magistrátu z betonových panelů osazených do železobetonových, případně ocelových sloupků. Její životnost je výrobcem udávaná nejméně na 30 let.

Současná protihluková stěna u hlavního tahu mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem už nesplňuje potřebné limity a je dlouhá pouze 100 metrů.

Překročení stanovených limitů 

V dané lokalitě na rušném dálničním přivaděči proběhlo v roce 2019 měření hluku z dopravy. A to konkrétně u rodinných domů situovaných v blízkosti stávající protihlukové stěny. „Měření prokázalo překročení stanovených limitů jak v denní, tak i noční době,“ uvedl Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Díky nové stěně budou hygienické hodnoty opět v normě. „Cílem stavby je zajistit dostatečnou ochranu přilehlých chráněných staveb v zastavěné oblasti jihlavské městské části Pávov před nadlimitním hlukem emitovaným provozem ze stávající silniční dopravy. Ta je v úseku přivaděče mezi dálnicí D1 a Jihlavou poměrně intenzivní. Denně zde v průměru projede více než 21 tisíc vozidel, z toho více než pětinu tvoří doprava nákladní,“ upřesnil Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je hlavním investorem stavby. Náklady na celou stavbu činí téměř 52 milionů bez DPH. Z toho 14,5 milionů bez DPH hradí statutární město Jihlava. 

 „Součástí stavby je i obnovený sjezd na jihlavský Pávov, který výrazně usnadní tisícům lidí cestu z práce a do práce," doplnil náměstek Petr Ryška s tím, že se budou stavět i nové připojovací a odbočovací pruhy na dálniční přivaděč.

Omezení pro řidiče 

S výstavbou zmíněné protihlukové stěny souvisí také určitá dopravní omezení. V pravém jízdním pásu silnice I/38 ve směru od D1 do Jihlavy bude veden provoz v délce zhruba dvou kilometrů pouze jedním jízdním pruhem. „S omezením provozu tak musí řidiči počítat v úseku od D1 MÚK EXIT 112 Pávov po mimoúrovňovou křižovatku směr průmyslová zóna a Pávov, a to až do konce listopadu tohoto roku,“ upřesnil Martin Buček.

Práce, které začnou v polovině června, potrvají přibližně 6 měsíců. Sjezd by tak měl být pro řidiče otevřen v rámci předčasného užívání ještě do konce letošního roku.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky stěna, Pávov, sjezd, I/38, hluk, výstavba, ŘSD, Jihlava, Petr Ryška, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, Dálnice D1, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelům Pávova se uleví, začne stavba protihlukové stěny. Jaká omezení čekají na řidiče? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.