Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Náročné období pro řidiče. Pracuje se na silnicích v Třešti či Pavlově, začalo se u Kostelce

, aktualizováno 13. dubna 2021, 12:40

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV) v letošním roce, stejně jako v minulosti, plánuje na silnicích II. a III. tříd v kraji velký počet stavebních akcí. Z důvodu avizovaných úspor snížil Kraj Vysočina svůj rozpočet pro KSÚSV na souvislé opravy silnic oproti roku 2020 o téměř 50 % na 129 milionů korun.

Výše dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) byla zachována ve stejné výši jako v roce 2020 – tedy cca 329 milionů korun. KSÚSV se však daří získávat další finanční prostředky, především z národních dotací, například na odstranění nehodových lokalit a na rekonstrukce a opravy mostů. Vedle projektů řízených KSÚSV budou v letošním roce realizovány další zásadní investice přímo Krajem Vysočina, především na páteřní silniční síti.

Během tohoto roku bude KSÚSV v okrese Jihlava souvisle opravovat dohromady zhruba 17 kilometrů silnic II. a III. třídy. , T toho 13 kilometrů  povrchů pokládkou asfaltobetonové směsi a 4 kilometry technologií emulzního mikrokoberce.

Mapa všech uzavírek je ke zhlédnutí ZDE

Letos bude na Vysočině také provedena úplná rekonstrukce dvou mostů. Na ploše 7000 m2 budou provedeny lokální velkoplošné výspravy vybraných silnic spojené s odfrézováním povrchu a pokládkou asfaltobetonové směsi, opravy tenkovrstvými technologiemi na ploše 16 000 m2 a v délce 220 kilometrů bude obnoveno vodorovné dopravní značení, z toho 119 kilometrů v plastu a 101 kilometr v barvě.

Nehodové úseky

Na pěti vybraných mostech je plánována stavební údržba většího rozsahu. Peníze na stavby budou čerpány kromě vlastních zdrojů Kraje Vysočina a KSÚSV také z evropských dotačních titulů a SFDI.

Mezi důležité stavební akce řízené KSÚSV patří úplná rekonstrukce mostu ve Vyskytné nad Jihlavou. Ještě z loňské dotace SFDI cílené na odstranění nehodových lokalit budou pokračovat v roce 2021 dvě stavební akce na silnici II/406. Konkrétně půjde o protismykovou úpravu povrchu nehodových lokalit na příjezdu do Kostelce od Jihlavy i od Nového Světa.

„Na vybraných silnicích, dle systému hospodaření s vozovkou, bude provedena oprava povrchu, dojde i na stavební údržbu většího rozsahu na mostech k tomu určených zákonnými pravidelnými mostními prohlídkami – například na historickém památkově chráněném mostě před Městským úřadem v Brtnici je připravené omítnutí celé stavby mostu,“ informoval ředitel KSÚSV Radovan Necid.

Dalším klíčovým objednatelem stavebních prací na silnicích v regionu je Kraj Vysočina. V jeho režii začala náročná rekonstrukce mostu na silnici II/602 u Dvorců nad elektrifikovanou železniční tratí a řekou. Jedná se o úplnou demolici a výstavbu nového mostu.

Most u Dvorců se uzavře. Řidiči si po objížďce zajedou až 60 kilometrů

Od pondělí 22. března do 31. října 2021 bude uzavřený most poblíž Dvorců u Jihlavy na silnici II/602. Pro obec Dvorce to znamená uzavření vesnice z obou stran, jelikož zároveň probíhá uzavírka silnice ze Dvorců do Cejle z důvodu rekonstrukce...

Jako společná investiční akce s městem Třešť již pokračuje II. etapa rekonstrukce průtahu Třeští s výměnou inženýrských sítí, úpravou chodníků a novým povrchem vozovky.

Také v Pavlově jsou stavební práce v plném proudu. Společně s obcí zde pokračuje II. etapa rekonstrukce inženýrských sítí a nového povrchu vozovky silnice II/403.

„V návaznosti na opravu povrchu silnice II/406 v úseku Studnice – Telč z roku 2018 bude realizována rekonstrukce dalších úseků této silnice pod názvem II/406 Dvorce – Telč, 3. stavba, a to na dvou úsecích od křižovatky na Třeštice po Studnice a od křižovatky s II/112 v Telči na křižovatku se silnicí I/23 okolo rybníku Nadýmák.  Na silnici II/353 bude kraj řešit modernizaci úseku Zhoř – Stáj, I. stavba, která navazuje na stavbu obchvatu Jamného. Silnice od obchvatu až po Zhoř bude rozšířena na kategorii S 9,5 m včetně komplexní rekonstrukce a položení povrchů,“ popisuje náměstek krajského úřadu pro finance a dopravu Miroslav Houška.

Stavební práce v Jihlavě

Pro úplnost je třeba zmínit ještě stavební akce ostatních investorů, jejichž projekty mají na silnice II. a III. tříd zásadní vliv, například vedením objízdné trasy a určováním uzavírek.  Ředitelství silnic a dálnic v rámci modernizace dálnice D1 dokončí stavbu druhé poloviny mostu ve Věžnici. Letos proběhne oprava dálničního přivaděče I/38 v úseku mezi dálnicí D1 a mimoúrovňovou křižovatkou s ulicí Romana Havelky v Jihlavě. V rámci této rekonstrukce bude opraven nadjezd nad přivaděčem na ulici Smrčenské (1311-1).

Stavba sjezdu z přivaděče vrcholí. Na ulici Romana Havelky jsou teď semafory

Od dnešního dne na jihlavské ulici Romana Havelky dopravu řídí semafory, řidiči místo ve třech pruzích jezdí kyvadlově pouze jedním. Omezení souvisí s výstavbou mimoúrovňové křižovatky silnic I/38 a ulice Romana Havelky.

Investor Město Třešť provádí na krajské silnici II/406 výstavbu podchodu cyklostezky s úplným překopem silnice a uzavírkou, v Polné v ulici Varhánkova bude letos zahájena úplná rekonstrukce inženýrských sítí a chodníků, která bude ukončena položením nového povrchu v příštím roce.

V průtahu obce Cejle byla zahájena výstavba nové obecní kanalizace. Stavbou kanalizace bude také dotčen jízdní pruh silnice II/639 v Bezděčíně.

Vedení objízdných tras ke stavbám, opravám i modernizacím realizovaným v roce 2021 navržených projektanty jednotlivých staveb budou jako každoročně důsledně projednávány zejména se zájmem minimalizovat dopady na uživatele silnic.

„I přesto bude docházet k souběhům omezení, některá budou vyžadovat stanovování delší objízdné trasy. Příkladem je probíhající rekonstrukce mostu na II/602 u Dvorců a současně prováděná rekonstrukce kanalizace v Cejli, která bude po dobu cca tří měsíců komplikovat cestu do Jihlavy obyvatelům Dvorců a části Cejle. Chceme všechny požádat o shovívavost a trpělivost. Veškeré rekonstrukce a opravy jsou realizovány s cílem zlepšení komfortu a bezpečnosti všech uživatelů silnic a bez dopravních omezení je nelze realizovat,“ dodává technicko správní náměstek Krajské správy a údržby silnic Tomáš Mátl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj KSÚSV

Štítky oprava, doprava, silnice, KSÚSV, 2021, omezení, rekonstrukce, Kraj Vysočina, Třešť, Pavlov, Kostelec, Státní fond dopravní infrastruktury, Jihlava, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročné období pro řidiče. Pracuje se na silnicích v Třešti či Pavlově, začalo se u Kostelce | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.