Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava se chystá na další přestupní terminál. U hlavního vlakového nádraží

Zastupitelé Jihlavy na svém posledním zasedání v úterý 6. dubna souhlasili s předložením žádosti o finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na výstavbu dopravního terminálu u hlavního nádraží ČD, která bude čerpána prostřednictvím Integrovaného plánu rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace. Jedná se o další z menších přestupních terminálů, který bude součástí budoucího systému přestupních uzlů krajského města.

FOTO: Cestujícím v Jihlavě slouží nový dopravní terminál. Nabízí toalety, automat i cykloboxy

Během dnešního dopoledne byl slavnostně uveden do provozu nový dopravní terminál, a to ve Starých Horách v ulici Na Dolech. Jeho výstavba probíhala od letošního února. Objekt nabízí zázemí cestujícím i řidičům.

Součástí systému je také dopravní terminál Na Dolech, hlavním prvkem toho systému bude plánovaný komplexní Centrální dopravní terminál, který má vzniknout u městského vlakového nádraží.

Dopravní terminál u hlavního vlakového nádraží bude stát 22 milionů korun. Maximální dotace z IROP může dosáhnout až 90 % z celkových způsobilých výdajů.

V rámci projektu bude provedena rekonstrukce stávajícího přestupního uzlu, který bude spojovat vlakovou, městskou hromadnou a automobilovou dopravu v návaznosti na cyklisty a chodce.

„Po dokončení projektu bude u hlavního vlakového nádraží k dispozici moderní dopravní terminál tvořený kapacitní konečnou zastávkou MHD s točnou a odstavnými místy pro vozidla MHD, upravenou oboustrannou autobusovou zastávkou, novými zastávkami pro náhradní dopravu a novým zázemím pro řidiče MHD, včetně vhodného mobiliáře,“ informuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Cestující budou moci na svůj spoj čekat třeba v nedalekém parku, který bude upravený. „Například se v něm změní cestní síť, a to i s ohledem na zasakování dešťových vod. Bezbariérově se upraví i přístupové chodníky k terminálu, místa pro přecházení, přilehlá veřejná prostranství i parkoviště na východní straně parku,“ dodává Hrdličková.

Jihlavské městské nádraží je blíž modernizaci. Správa železnic získala povolení

Jihlavské městské vlakové nádraží čeká rozsáhlá modernizace. A ta je zase o něco blíž, protože Drážní úřad po sloučeném územním a stavebním řízení vydal pro stavbu s předpokládanými náklady 1,22 miliardy korun společné povolení.

Součástí projektu bude i obnova a přeložky trakčního trolejového vedení v prostoru točny MHD a nové veřejné osvětlení.

„Výstavba terminálu bude muset navazovat na rekonstrukci výpravní budovy, kterou připravuje Správa železnic. Kvůli tomu se uskuteční obě připravované etapy projektu současně,“ přiblížil náměstek primátorky pro oblast rozvoje Petr Ryška.

Stavba začne v roce 2022

V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace. Územní rozhodnutí by mělo být ještě v tomto roce, vydání stavebního povolení a vlastní realizace stavby se tedy předpokládá v příštím roce.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky terminál, doprava, přestup, nádraží, Jihlava, projekt, městská hromadná doprava, Petr Ryška, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se chystá na další přestupní terminál. U hlavního vlakového nádraží | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.