Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihlavě lidé méně využívají MHD. Cestující bez roušky mohou být vykázáni z vozu

Na nastalou epidemiologickou situaci reaguje také jihlavský dopravní podnik (DMPJ). Ten i nadále intenzivně pokračuje v dezinfekci všech vozů. Používá nejenom běžné dezinfekční prostředky na podlahy, madla a strojky, ale pravidelně se čistí i sedačky dezinfekční pěnou a každý vůz prochází také pravidelnou noční ozonizací. Omezí se i některé spoje.

„Nikdy jsme nepřestali s dezinfekcí a důkladně jsme čistili každý vůz i během léta. Od září jsme začali být ještě důslednější než na jaře a každý vůz odjíždí z vozovny do provozu vydezinfikovaný. Důslední teď budeme, i co se týká kontroly cestujících, zda mají řádně nasazené roušky. Upozorňujeme, že každý cestující bez zakrytého nosu a úst může být vyloučen z přepravy,“ říká předseda představenstva DPMJ, a.s. Radim Rovner. V případě konfliktních situací bude situaci řešit městská policie, která již provádí namátkové kontroly dodržování tohoto mimořádného opatření. 

K omezení dopravy zatím DPMJ přistoupí od 16. října pouze úplným zrušením nočního spoje i o víkendech a zrušením spoje na lince D s odjezdem z hlavního nádraží ve 3:52. „Pokud ale dojde k dalšímu zpřísnění, budou omezení provozu MHD nevyhnutelná, protože už opět jezdí velmi málo školáků a vnímáme i úbytek dalších cestujících," informoval Radim Rovner. Podle jeho slov jsou teď výnosy z jízdného někde na úrovni 70% loňské skutečnosti.

Bez památek, kina i divadla 

Od pondělí 12. října jsou minimálně na dva týdny zavřené památky i všechna zařízení turistického ruchu v Jihlavě. Turistické informační centrum funguje jen pro koordinaci dobrovolnické pomoci.

V Jihlavě muselo svou činnost přerušit i Horácké divadlo, stejně jako DKO a také všechny kinosály. Vládní zákaz platí také téměř pro veškeré amatérské i profesionální sportování.

„Zrušené jsou koncerty, výstavy a do online prostředí se musel přesunout i Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2020. Vláda dnes bude jednat o dalším zpřísnění opatření, které by mělo vstoupit v platnost od středy,“ dodal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Festival dokumentů Ji.hlava letos on-line. Bereme to jako výzvu, říká ředitel Hovorka

Organizátoři Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů (MFMD) Ji.hlava oznámili, že jeho 24. ročník bude on-line. Reagovali tak na zpřísňující se protiepidemická opatření, kvůli kterým se na dva týdny uzavřou i kina. Podle ředitele festivalu...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky MHD, DMPJ, doprava, dezinfekce, rouška, jízdní řád, spoj, Jihlava, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helena Kreuz

Radši půjdu pěšky několik kilometrů svobodně než kilometr s povinným hadrem na hubě! Nesnesu to ani minutu, pařím se pod tím a extrémně zuřím. Naštěstí mně ale nevadí chodit pěšky. Takž MHD nashledanou až někdy v budoucnu bez povinného náhubku.

Úterý, 13. října 2020, 22:35Odpovědět

Zdeněk Válek

Chci se zeptat, kdo takového cestujícího bez roušky může z přepravy vyloučit? Řidič, nebo revizor?

Úterý, 13. října 2020, 17:46Odpovědět

V Jihlavě lidé méně využívají MHD. Cestující bez roušky mohou být vykázáni z vozu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.