Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Farníci ve Žďáru znovu chystají velkou pašijovou hru. Zapojí se přes 150 herců

Farníci ve Žďáru nad Sázavou po tříleté přestávce znovu připravují velkou pašijovou hru. V parku u Sázavy bude večerní představení 4. dubna, tedy dva dny před Zeleným čtvrtkem. Účastníků se zatím přihlásilo okolo 150, řekl Miroslav Keller, který hru režíruje. Tradici pašijové hry udržují žďárští katolíci od roku 1998. Několikrát se nehrálo kvůli špatnému počasí. Nynější pauzu, která byla nejdelší, způsobila epidemie koronaviru.

Pašijovou hru Co se stalo s Ježíšem viděli diváci naposled v roce 2019. „Letos na tuto dlouholetou tradici chceme opět navázat, a proto jsme rozjeli propagaci jak v kostelech, tak i na sociálních sítích," uvedl Miroslav Keller. Doplnil, že mezi účinkujícími budou někteří rodiče s dětmi, kteří ve hře sami začínali jako malí. Kvůli delší přestávce bude docela velký podíl nováčků. Změna se bude týkat také ústřední postavy, roli Ježíše po Janu Hudečkovi převzal František Špaček.

Lidé, kteří by ještě chtěli k hercům přidat, mohou doplnit dav nebo skupinu vojáků. První zkouška bude 12. března. Kulisy budou farníci v parku u sídliště Libušín stavět v sobotu 1. dubna, generální zkouška bude o den později.

Někdy hru pokazí počasí 

Organizátoři teď budou kontrolovat kulisy, které delší dobu nestavěli. „S kostýmy není problém, jsou uložené v suchu," řekl Keller. Předpokládá, že počasí by vzhledem k letošnímu dubnovému termínu Velikonoc nemuselo být tak chladné, jako když byly svátky v březnu.

Například před deseti lety se pašijová hra neuskutečnila kvůli mrazu, na promrzlé půdě by se těžko stavěly kulisy. O dva roky později bylo představení zrušené kvůli sněžení, při kterém voda natekla do elektroinstalace.

Žďárská pašijová hra přibližující dva tisíce let starý příběh umučení a zmrtvýchvstání Ježíše je v Česku svým rozsahem ojedinělá. Otcem myšlenky je farář Ervín Jansa, který dřív ve městě působil. V ročníku s nejpočetnějším obsazením se do hry zapojilo okolo 240 účinkujících, v posledních letech hrálo mezi 160 a 170 lidmi.

Tento týden končí období masopustu spojené s maškarními průvody a hodováním.

VIDEO: Originální masky, vůně slivovice a koblížků. Podívejte se na masopustní veselí v obcích na Jihlavsku

Únor bývá tradičně ve znamení masopustního veselí. Na řadě míst během uplynulých dní prošly nejrůznější masky, obce na Jihlavsku nevyjímaje. V průvodech najdeme masky tradiční – smrtka, vodník, řezník, medvěd, čarodějnice, pohádkové postavy –...

Popeleční středou začíná podle křesťanské tradice čtyřicetidenní období půstu před Velikonocemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Youtube.com

Štítky církve, divadlo, fara, farnost, Velikonoce, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farníci ve Žďáru znovu chystají velkou pašijovou hru. Zapojí se přes 150 herců | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.