Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Uprchl během pochodu smrti. Mladá generace se musí poučit z historie, tvrdil Jiří Brady

Silné vazby na Vysočinu, konkrétně na Žďársko, měl za svého života Jiří Brady, rodák z Nového Města na Moravě. A to i navzdory tomu, že po válce zakotvil v Kanadě, kde podnikal. Tento slavný rodák z Vysočiny, který jako jediný z rodiny přežil koncentrační tábor, by dnes slavil 95. narozeniny.

Rodina Jiřího Brady 

Jiří Brady se narodil 9. února 1928 do židovské rodiny Markéty a Karla Bradyových. Měl o tři roky mladší sestru Hanu Bradyovou (1931–1944). V roce 1941 byla jejich matka zatčena gestapem a deportována do Ravensbrücku. V září téhož roku byl zatčen i jejich otec, který byl poslán do Osvětimi, kde v červenci 1942 zahynul. Sourozenci zůstali nakrátko u své tety a strýce, jenž byl katolík. V květnu 1942 byli deportováni do Terezína.

V Terezíně pracoval jako instalatér 

Brady byl v Terezíně na pokoji číslo 1 v objektu L 417, kde byl vydáván časopis Vedem. V něm občas publikoval články. V Terezíně Brady pracoval jako instalatér. Sourozenci žili v Terezíně až do podzimu 1944, kdy byli rozděleni a deportováni do koncentračního tábora Auschwitz. Brady byl odvezen 27. září, jeho sestra Hana byla deportována 23. října 1944 a brzy poté byla zavražděna v plynové komoře. Brady byl převezen do pobočného tábora Gliwice, kde pracoval na opravách železničních vozů, odtud dále do Blechhammeru.

Kanadský podnikatel českého původu Jiří Brady se podle svých slov rád vracel do svého rodného Nového Města na Moravě, a to dokonce i za minulého režimu.

Utekl během pochodu smrti 

V lednu 1945 se mu podařilo během pochodu smrti uprchnout. Zůstal na cestě až do května toho roku, kdy se dostal k příbuzným v Novém Městě na Moravě, od kterých se dozvěděl, že jeho rodiče zahynuli.

Vydával svědectví o hrůzách holokaustu

V roce 1949, po nástupu komunistů k moci, z Československa emigroval. Využil oficiální možnosti vycestovat do Izraele. Tam však neměl v plánu dojet, chtěl cestovat a poznávat svět, proto vystoupil z vlaku ve Vídni. Později, v roce 1951, zakotvil v Kanadě. Pomáhal zde dalším emigrantům, s jedním z nich založil úspěšnou instalatérskou firmu. Obhajoval také lidská práva a vydával svědectví o hrůzách holokaustu. V roce 1990 zorganizoval sbírku pro Lidové noviny na koupi nových tiskařských strojů. Tehdy bylo vybráno zhruba 100 tisíc dolarů. V roce 1995 pomohl, aby v USA vyšla kniha Marie Rút Křížkové, Kurta Jiřího Kotouče a Zdeňka Ornesta Je mojí vlastí hradba ghett? 

Jiří Brady
(*9. února 1928 Nové Město n. M. – † 11. ledna 2019 Toronto) byl kanadský podnikatel českého původu. Prošel dvěma koncentračními tábory, Terezínem a Osvětimí.

Od roku 1951 až do své smrti žil v Kanadě. Při svém pobytu v Kanadě se Brady dvakrát oženil a stal se otcem tří synů a dcery. 

Jiří Brady vystoupil v dokumentárním filmu Hanin kufřík z roku 2009, který pojednává o jeho sestře Haně. V roce 2012 vystoupil v dokumentárním filmu o Petru Ginzovi Poslední let Petra Ginze. 

„Tatínek by měl radost." 

Rodák z Nového Města Jiří Brady je od roku 2009 nositelem čestného občanství svého rodného města. „Udělení čestného občanství Nového Města na Moravě si moc vážím. Možná víc, než si myslíte. Já ho ale beru spíše jako poctu rodině Brady. Tatínek by měl radost," řekl podle Deníku při převzetí čestného občanství se slzami na krajíčku Jiří Brady.

V témže roce, tedy v roce 2009, získal Jiří Brady také nejvyšší ontarijské civilní vyznamenání. A to především za jeho celoživotní úsilí v oblasti ochrany lidských práv a svobod. Podle Bradyho bylo zásadní, aby se mladá generace poučila z historie. Během svého života po světe připomínal zrůdnost holocaustu a také často vyprávěl příběh jeho sestry Hany. 

Státní vyznamenání nakonec nezískal 

V říjnu 2016 prohlásil tehdejší ministr kultury ČR Daniel Herman, že prezident ČR Miloš Zeman hodlal při udílení státních vyznamenání 28. října udělit Jiřímu Bradymu Řád Tomáše Garrigua Masaryka, ale že poté, co se Herman (Bradyho příbuzný) setkal s dalajlámou, se rozhodl toto ocenění neudělit. Toto ministrovo prohlášení vyvolalo vlnu kulturně-politických akcí, vesměs odsuzujících prezidentovo chování. Podle vyjádření prezidentské kanceláře však vyznamenání pro Bradyho nikdy nebylo schváleno, a nemohlo tedy být ani zrušeno.

Jiří Brady byl a je ve svém rodišti váženou osobou. To dokazuje i jeho návštěva 30. října 2016, kdy ho před budovou radnice čekaly zhruba čtyři stovky lidí. Dav lidí začal spontánně zpívat českou hymnu, to Bradyho velmi dojalo. „Tady jsem opravdu doma,“ řekl před více než šesti lety Novoměšťákům. Tato návštěva Nového Města se konala ve stejném roce, kdy měl být Brady oceněn zmíněným státním vyznamenáním.

Jiří Brady zemřel na selhání srdce 11. ledna 2019 v Torontu, bylo mu 90 let. Zájemci tehdy mohli do 21. ledna podepisovat kondolenční knihu. Ta se nacházela na novoměstském městském úřadu.

V lednu 2020 byla v Novém Městě na Moravě otevřena nová ulice, která nese název rodiny Bradyových. 

Nové Město má nově pojmenovanou ulici. Připomíná židovskou rodinu Bradyových

Nové Město na Moravě má od ledna 2020 ulici nesoucí jméno za druhé světové války pronásledované židovské rodiny Bradyových. Pojmenování ulice Bradyových, v níž stojí gotická nemovitost s číslem popisným 13, ve které fašisty pronásledovaná...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto novinynmnm.cz | Zdroj idnes.cz, denik.cz, novinynmnm.cz, wikipedia

Štítky rodák, válka, koncentrační, tábor, holokaust, pamětník, generace, podnikatel, svědek, občanství, Jiří Brady, Nové Město na Moravě, Vysočina, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Uprchl během pochodu smrti. Mladá generace se musí poučit z historie, tvrdil Jiří Brady | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.