Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hasiči vytvořili na hladině rybníka ve Žďáru fontánu. Podívejte se na fotky z příprav i samotného vystoupení

Ve Žďáru nad Sázavou jsou dvě umělecká díla inspirovaná barokem na měsíc vystavená na hladině Konventního rybníka. Autorem objektu ze dřeva je český sochař Václav Kyselka, Rakušan Peter Berger použil kovovou síť. Umělecký experiment plující na pontonech připravili k letošním oslavám 300 let od vysvěcení Santiniho kostela na Zelené hoře, památky UNESCO. Součástí nedělní netradiční večerní vernisáže byla vodní fontána vytvořená na rybníku pod Zelenou horou.

Fontánu na hladině kolem 21. hodiny vytvořily dvě stovky hasičů pomocí proudnic a světel, podívanou umocnila hudba. Hasiči použili to, co běžně při své práci, tedy přenosná čerpadla, požární hadice a proudnice. Městským hasičům pomáhaly hasičské sbory Žďárska a Jihlavska, vedli je členové spolku Hasičské fontány. Diváci sledovali vodní divadlo ze břehu i z travnatého kopce u kostela.

„V roce 2018 jsme se zúčastnili hasičské fontány ke 100. výročí republiky, chtěli jsme si to zopakovat a hlavně přenést do Žďáru. Výročí Santiniho kostela byla ideální příležitost," uvedl David Partl, který vede žďárské dobrovolné hasiče.

Podívejte se na fotogalerii, a to jak na přípravy, tak na samotný slavnostní večer s fontánou. 

Hasičská fontána ve Žďáru nad Sázavou 2022

Pondělí, 29. srpna 2022, 18:00

Hasičská fontána ve Žďáru nad Sázavou 2022
Hasičská fontána ve Žďáru nad Sázavou 2022

Berger pracoval tento týden blízko žďárského zámku. „Z kovové kari sítě jsem vytvořil tři objekty, kvádry v duchu soudobé architektury, které ale v sobě ukrývají barokní tvary a spojí se v pomyslný portál," řekl Peter Berger. Václav Kyselka vytvořil pro projekt Pocta baroku šestimetrový objekt z ručně loupané kulatiny, obsahuje symboliku hvězdy.

Pontony zakotvené na vodě u zámku pod Zelenou horou město znovu využije 24. září pro koncert chlapeckého sboru z rakouského kláštera Sankt Florian. „Vycházíme z barokní tradice, kdy se hodně buď hudebních nebo divadelních představení konalo na hladině rybníka," řekl Petr Sedlák z radnice dříve ČTK.

Areál na Zelené hoře s poutním kostelem svatého Jana Nepomuckého je dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichla (1677 až 1723), architekta, který se proslavil jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Oslavy svěcení kostela vyvrcholí 28. září lidovou krojovou poutí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Žďár nad Sázavou

Štítky fontána, zábava, památky, církve, UNESCO, Žďár nad Sázavou, rybník, kostel, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Peter Berger, Světové dědictví UNESCO, Václav Kyselka, baroko, slavnost, umělecké dílo, vernisáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči vytvořili na hladině rybníka ve Žďáru fontánu. Podívejte se na fotky z příprav i samotného vystoupení | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.