Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cestu na úřad ve Žďáru ještě odložte. Kvůli útoku hackerů bude i dnes uzavřený

Na servery města Žďár nad Sázavou během uplynulého víkendu zaútočili hackeři. Dveře úřadu proto zůstaly v pondělí uzavřeny, stejně jako dnes. Podle vyjádření radnice data neunikla.

„Po víkendovém hackerském útoku se zatím nepodařilo uvést do původního stavu všechny servery, proto vás nebudeme moci obsloužit. Jakmile to bude možné, uvedeme bližší informace. Držte nám, prosím, palce," uvedlo v pondělí večer město Žďár nad Sázavou na svém facebookovém profilu. 

Město o incidentu podalo oznámení i na policii. Radnice uvedla, že šlo o jednorázový útok na servery. Nejdřív se projevil u městské policie.

„Byly v podstatě zasaženy všechny interní agendy," uvedla tajemnice úřadu Martina Hostomská. Jde například o životní prostředí nebo stavební úřad. Funguje internet i agendy provozované na serverech ministerstev, ale u těchto služeb je zase třeba problém s platbami.

Útoky na České dráhy nebo letiště 

Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou není zdaleka jedinou institucí, na níž se nyní zaměřili hackeři. Ti podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) během uplynulých dní zaútočili třeba na České dráhy nebo některá tuzemská letiště. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Kybernetický úřad oznámil, že se terčem útoku stal i samotný web NÚKIB. „Naše webové stránky jsou pod DDoS útokem a může se stát, že nebudou ze zahraničí dostupné," uvedl NÚKIB na twitteru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hacker, útok, úřad, veřejnost, Žďár nad Sázavou, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, České dráhy, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestu na úřad ve Žďáru ještě odložte. Kvůli útoku hackerů bude i dnes uzavřený | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.