Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ždárský městský úřad dnes zůstal kvůli útoku hackerů pro veřejnost zavřený. Žádná data neunikla, říká vedení

Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou je dnes zavřený pro veřejnost kvůli víkendovému útoku hackerů na servery města. Data podle radnice neunikla. Úředníci jsou v práci, řekla dnes novinářům tajemnice úřadu Martina Hostomská. Město o incidentu podalo oznámení i na policii. Podle tajemnice se zatím nedá říci, kdy budou potíže odstraněné. Informatici se snaží servery zprovoznit od neděle.

Radnice uvedla, že šlo o jednorázový útok na servery. Nejdřív se projevil u městské policie. O zavření úřadu pro veřejnost město informovalo na webu i facebooku. Zástupci žďárské radnice uvedli, že neví o podobných výpadcích u jiných samospráv v kraji.

„Byly v podstatě zasaženy všechny interní agendy," uvedla Martina Hostomská. Jde například o životní prostředí nebo stavební úřad. Funguje internet i agendy provozované na serverech ministerstev, ale u těchto služeb je zase třeba problém s platbami.

Zaměstnanci městského úřadu jsou podle tajemnice v práci. „Pokud nemohou vykonávat agendu, kterou mají teď postiženou tím hackerským útokem, tak dělají jinou agendu, na kterou třeba nezbývá tolik času v rámci běžné provozní doby," řekla. Město se podle ní také zaměří na prevenci, včetně proškolení pracovníků o kybernetické bezpečnosti. „Je na místě vědět, co se má a co se nemá, když se otevírá počítač," uvedla.

Útoky na České dráhy nebo letiště 

Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou není zdaleka jedinou institucí, na níž se nyní zaměřili hackeři. Ti podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) během uplynulých dní zaútočili třeba na České dráhy nebo některá tuzemská letiště. K útokům se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Kybernetický úřad oznámil, že se terčem útoku stal i samotný web NÚKIB. „Naše webové stránky jsou pod DDoS útokem a může se stát, že nebudou ze zahraničí dostupné," uvedl NÚKIB na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zdarskypruvodce.cz, Město Žďár nad Sázavou, Twitter

Štítky hacker, úřad, útok, správa, internet, komunikace, Žďár nad Sázavou, obecní úřad, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, České dráhy, Facebook, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ždárský městský úřad dnes zůstal kvůli útoku hackerů pro veřejnost zavřený. Žádná data neunikla, říká vedení | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.