Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žďár nad Sázavou podpoří poprvé nové zubní lékaře i bezúročnou milionovou půjčkou

Žďár nad Sázavou poprvé poskytne v rámci podpory stomatologické péče mladému zubaři milionovou bezúročnou půjčku. Zatím novým lékařům poskytoval hlavně 300 tisíc korun dotaci. Na tiskové konferenci to novinářům řekla místostarostka Romana Bělohlávková (KDU-ČSL). Dotace na podporu stomatologické péče ve městě funguje od roku 2019, od té doby ji využili tři lékaři. Ve městě téměř s 21 tisícic obyvateli jich je 18, jejich počet se nezvyšuje.

„I tito mladí lékaři přišli jako pokračovatelé nebo náhrada za zubní lékaře, kteří ukončili svoji praxi, takže k absolutnímu nárůstu v počtu nedošlo," řekla místostarostka Romana Bělohlávková.

Půjčka má desetiletou splatnost s možností ročního odkladu splatnosti. Mezi podmínkami podpory je provozování ordinace ve městě pět dnů v týdnu (alespoň 20 hodin), smlouvy se zdravotními pojišťovnami a do tří let alespoň 1500 obyvatel Žďáru a jeho městských částech mezi registrovanými pacienty.

„V zastupitelstvu na tom (podpoře pro zubní lékaře) máme docela shodu. Hlavně chceme podporovat mladé začínající lékaře, aby se nevydali jinou cestou, ale aby byli v našem městě. Nejsme moc velké město, tak aby nešli do většího města, kde by měli třeba lepší příležitost," řekla zastupitelka z opozičního uskupení Změna 2018 Miloslava Brychtová.

Podpora ve výši až 1,5 milionu korun 

Nové zubní ordinace podporuje na Vysočině svými dotacemi i kraj. Nárok na peníze mají obce nebo jejich svazky, zvýhodněné jsou obce do 10 tisíc obyvatel. V roce 2020 vyplatil 200 tisíc korun Humpolci a 300 tisíc korun Světlé nad Sázavou.

Letos by mohla města a obce na ordinace stomatologů od kraje získat až 1,5 milionu korun, sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Smlouvu na 300 tisíc korun už podepsala Světlá nad Sázavou, kde by mohla být další ordinace, a obec Krucemburk. „Peníze jsou pro ně rezervovány, budou proplaceny po předložení závěrečné zprávy," uvedla mluvčí Jitka Svatošová.

Zatím ještě neprojednaná je žádost obce Okrouhlice na Havlíčkobrodsku. Obec chce pro ordinaci své zubní lékařky peníze na nový rentgen a kompresor k zubařskému křeslu. Odhadované náklady jsou asi 600 tisíc korun. Zubní lékař, který v obci ordinoval, zemřel a obec dlouho hledala náhradu pro asi 1600 pacientů. „Vstoupil jsem do procesu hledání nového zubaře, zubařky. Na kraji mi nepomohli, nepomohli mi ani na stomatologické komoře. Sami odborníci vlastně říkali, že nefunguje žádné umisťování absolventů nebo něco podobného, aby byla nějaká podpora pro obce. Že jsme se domluvili s novou paní doktorkou, byla vlastně náhoda," řekl starosta obce Lubomír Pospíchal. Kromě zubní ordinace by podle něho chtěla obec postupně vybavit i pracoviště pro dentální hygienu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky správa, zdraví, Žďár nad Sázavou, zubař, stomatolog, dentista, ordinace, zubní lékař, lékař, Romana Bělohlávková, KDU-ČSL, peníze, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou podpoří poprvé nové zubní lékaře i bezúročnou milionovou půjčkou | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.