Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté opět vyjeli na Dalešickou přehradu. Zjistili jízdu bez dokladů, překročení rychlosti a ohrožení plavců

Během jediného odpoledne šest zjištěných přestupků, které byly vyřešeny pokutou - taková je bilance sobotní policejní akce na hladině Dalešické přehrady. Kontroly prováděli policisté z obvodního oddělení v Hrotovicích a zaměřovali se na kontrolu dodržování právních předpisů ze strany osob, které se pohybují na nejrůznějších plavidlech po hladině Dalešické přehrady.

Policisté vyjeli na vodu krátce po třinácté hodině a na místě se zdrželi až do podvečerních hodin. Při kontrolách prováděli u všech vůdců plavidel orientační dechové zkoušky, kdy všechny měly negativní výsledek. „Policisté v rámci sobotní akce zjistili šest přestupků – ve čtyřech případech neměli vůdci plavidel u sebe potřebné doklady vůdce malého plavidla nebo doklady k lodi, ve dvou případech se pohybovali po hladině vyšší rychlostí a vytvářeli nebezpečné vlny v místech, kde je to zakázané kvůli pohybu plavců. Všechny zjištěné přestupky policisté vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Pravidla plavby pro majitele soukromých plavidel jsou striktně vymezena právními předpisy. Plavební provoz upravuje vyhláška o pravidlech plavebního provozu, ve které jsou upraveny nejvyšší povolené rychlosti. Na Dalešické přehradě je vymezený prostor pro koupání a pohyb plavců ve vodě. S ohledem na ochranu plavců a břehů je povolena rychlost na rozlehlých vodních plochách do vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání maximálně 10 kilometrů v hodině. Na ostatních vodních cestách do vzdálenosti 25 metrů. Pro většinu plavidel to prakticky znamená plutí ve výtlačném režimu a zákaz jízdy ve „skluzu“.

Hrotovičtí policisté se zaměřují kromě kontroly pohybu plavidel po vodní hladině také na kontrolu dodržování dalších právních norem, které souvisejí s užíváním lesních pozemků a všech ostatních rekreačních ploch kolem přehrady. Patří mezi ně například zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě či zákaz stanování mimo vyhrazené stanové plochy. Kontroly se dotýkaly i  parkování vozidel v blízkosti hráze a porušování dalších zákazů v blízkosti vodních toků. Zejména zákaz rozdělávání ohňů bývá v průběhu léta velice aktuální.

Oblíbená aktivita

Hladina Dalešické přehrady, stejně jako všechny obce kolem této přehrady, patří do služební působnosti policistů z obvodního oddělení v Hrotovicích. „Policejní hlídky mají pro svoji každodenní práci k dispozici kromě osobních automobilů také nízkoponorný motorový člun, se kterým v rámci běžného výkonu služby nebo při mimořádných opatřeních a akcích vyjíždějí na hladinu přehrady. Intenzita plavebního provozu na oblíbených vodních cestách stoupá. A platí to také pro Dalešice,“ dodává mluvčí Čírtková.

Policisté proto provádějí dohled na vodní ploše v letní turistické sezoně téměř denně. Někteří provozovatelé motorových člunů a vodních skútrů se totiž v minulosti chovali na přehradě velice nebezpečně a svoji příliš rychlou a agresivní jízdou ohrožovali rekreanty na lodičkách, plavce, rybáře, ale i cestující na výletní lodi Horácko.

„V průběhu léta přijímají policisté také stížnosti od rekreantů, kteří se na policisty obraceli s různými podněty, které je poté nutné prověřit. Loni za dva prázdninové měsíce zjistili více než devadesát přestupků. Letos jich za první prázdninový měsíc zjistili už více než čtyřicet,“ rekapituluje Dana Čírtková.

Minimálně stotisícová pokuta 

Na plavidle v barvách Policie České republiky vyjíždějí hrotovické hlídky na přehradu v závislosti na klimatických podmínkách, a také s ohledem na období dovolených, kdy kolem přehrady tráví volné dny vyšší počet rekreantů. Někteří by se mohli dopouštět protiprávního jednání. Jedná se většinou o různé přestupky, které nelze jiným způsobem než z vodní hladiny vůbec zjistit a zadokumentovat. Přestupky na vodních hladinách postihuje především Státní plavební správa. Ta ovšem musí přestupce přistihnout přímo na místě činu, nebo jí musí někdo o protiprávním chování zaslat nezbytný důkazní materiál. Proto jsou také poměrně časné společné součinnostní akce, do nichž se zapojují policisté a pracovníci Státní plavební správy.

„Zaměřujeme se nejen na kontrolu plavidel, ale zajímá nás také všechno, co se děje v zátokách kolem přehrady. Tam se jiným způsobem nedostaneme a lidé na to velice často spoléhají. Občas zjistíme například nedovolené táboření, nedovolené vjezdy osobních automobilů nebo rozdělávání ohňů v lese nebo na okraji lesa. Na vodní hladině platí striktní pravidla a nikdo nemůže svojí bezohledností ohrožovat například plavce nebo rekreanty na lodičkách,“ doplňuje za policii Vladimír Doležal.

Většinu zjištěných přestupků, kterých se dopustí vůdci plavidel, policisté vyřeší na místě v příkazním řízení uložením blokové pokuty. Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný přestupek ještě několikanásobně vyšší. Při opakovaném porušení předpisů hrozí provinilci i odebrání příslušného oprávnění vůdce plavidla.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, plavidlo, přehrada, Dalešice, přestupek, doklady, rychlost, plavec, Vodní nádrž Dalešice, Hrotovice, vodní povrch, Státní plavební správa, Vladimír Doležal, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté opět vyjeli na Dalešickou přehradu. Zjistili jízdu bez dokladů, překročení rychlosti a ohrožení plavců | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.