Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bloky elektrárny Dukovany mají v mírné zimě vyšší výkon, než kdyby mrzlo

Bloky Jaderné elektrárny Dukovany mají v nynějším mírném zimním počasí vyšší výkon, než kdyby byly mrazy. Operátoři mohou udržovat optimální teplotu vody chladicího okruhu při minimální spotřebě energie, sdělil dnes mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. Takové podmínky podle něj obvykle nastávají na jaře a na podzim.

Zimní clony na chladicích věžích, které je pomáhají chránit před mrazy, mohla letos elektrárna odstavit už 2. března. Výkon bloku, jenž se v průměru pohybuje okolo 500 megawattů (MWe) se díky tomu zvýšil o jednu MWe. „Při současném provozu tří výrobních bloků přinese odstavení zimních clon v měsíci březnu navýšení výroby o 2160 megawatthodin," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín. Toto množství elektřiny odpovídá přibližně roční spotřebě 620 domácností.

Ideální rozmezí teploty vody v chladicích věžích je mezi 12,5 až 14,5 stupně Celsia, což odpovídá teplotě vzduchu mezi nulou a dvěma stupni Celsia. Při nižších teplotách musí energetici provádět opatření, která chrání mohutné železobetonové chladicí věže před mrazy. Tím částečně zvyšují teplotu chladicí vody a zároveň i spotřebu elektřiny. „Jedná se mimo jiné právě o takzvané zapínání zimních clon, obtoků chladicí vody přímo do bazénu nebo zvyšování průtoku vody v zařízení," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. 

Odstávka z 10. února 

V provozu jsou teď tři ze čtyř dukovanských bloků. Druhý blok byl odstavený 10. února kvůli výměně části jaderného paliva a servisu zařízení. Tato plánovaná odstávka by měla skončit v první polovině dubna. Energetici pracují také uvnitř chladicí věže číslo čtyři. Obnovují povrch plášťů věže i její vnitřní vestavby. Práce dokončí v listopadu. Chladicích věží vysokých 125 metrů má elektrárna osm.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Vloni Jaderná elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba. Letošní výroba elektřiny je zatím 2,89 TWh.

Firma ČEZ připravuje stavbu nového dukovanského bloku. Nabídky na něj obdržela od tří uchazečů, od francouzské EDF, severoamerické firmy Westinghouse a jihokorejské KHNP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.vyletnik.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, energie, počasí, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bloky elektrárny Dukovany mají v mírné zimě vyšší výkon, než kdyby mrzlo | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.