Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum v Třebíči vůbec poprvé vystaví i pětimetrový betlém, který získalo před dvěma lety

Letošní vánoční výstava v Muzeu Vysočiny Třebíč představí i pětimetrový betlém, který muzeum získalo do své sbírky v roce 2020, a veřejnost ho zatím neměla možnost vidět. Součástí výstavy, která začne vernisáží 24. listopadu, budou i betlémy původem z jižních Čech včetně umělecké kopie betlému z Lodhéřova, řekl kurátor sbírek třebíčského muzea Tomáš Hartman. Výstava bude přístupná do 15. ledna 2023, v omezených časech i na Štědrý den, 31. prosince a 1. ledna.

Pětimetrový betlém reprezentuje na výstavě tradiční třebíčské betlémy. Tvoří je z dřeva a papíru modelovaná krajina v několika patrech krytá mechem, doplněná o kartonové malované postavy a stavby. Scenérií třebíčských betlémů podle Hartmana tradičně doplňovala kaplička s mnichem kapucínem, protože v Třebíči býval kapucínský klášter, a větrný mlýn, který je od 19. století jednou z třebíčských dominant. Soubor, který muzeum v roce 2020 získalo, má asi 1900 částí, na výstavě se uplatnily nejreprezentativnější z nich, které vznikaly mezi lety 1910 - 1977.

Co se schovává pod betlémy? 

Součástí výstavy bude i betlém, který muzejníci nechají záměrně ve fázi rozpracování, aby si lidé uměli představit, jak se betlémy stavěly. Betlémy se stavěly v domácnostech, často zabíraly celou jednu stěnu místnosti, někdy i stěny dvě, několikametrové rozměry tak nebyly neobvyklé. Největší betlém v třebíčské sbírce má přes šest metrů.

„Poprvé ukážeme návštěvníkům, jak vypadá betlém pod betlémem, jak vypadá kostra, než se na ni nabalí papírové skály, než se na to dá mech. Co je pod tím vlastně schované, protože ne každý si to dokáže představit," řekl Tomáš Hartman.

Originál lodhéřovského betlému je z přelomu 18. a 19. století a je součástí stálé expozice muzea v Jindřichově Hradci, které do Třebíče zapůjčilo asi 30 betlémů současných tvůrců. Zapůjčené betlémy jsou dřevěné, keramické i skleněné. Mezi jejich autory patří Roman Galek nebo Jiří Netík. „Jiří Netík je sochař, řezbář a restaurátor a mezi betlémáři opravdová kapacita," řekl Hartman.

Betlémy v Třešti 

Třebíč je spolu s Třeští na Jihlavsku dalším betlémářským centrem na Vysočině. Betlémářskou tradici přibližovalo Muzeum Vysočiny Třebíč déle než 40 let stálou expozicí, v níž nechyběl pohyblivý betlém. Expozice zanikla v roce 2011 při velké rekonstrukci zámku, ve kterém muzeum sídlí. Nové expozice betlémářskou tradici města připomínají, větší prostor je ale každoročně betlémům věnován při vánoční výstavě.

Sbírka betlémů třebíčského muzea má 154 inventárních čísel,. Některé z položek zahrnují i tisíc jednotlivých částí betlémů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky betlém, advent, výstava, muzeum, Vánoce, Třebíč, Muzeum Vysočiny Třebíč, Štědrý den, Jihočeský kraj, Lodhéřov, Jiří Netík, vernisáž, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Třebíči vůbec poprvé vystaví i pětimetrový betlém, který získalo před dvěma lety | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.