Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Třebíč udělila rodákům Ceny města. Děkuji Horácké Slavii a trenérům, řekl oceněný Patrik Eliáš

Herec Miloslav Kopečný a hokejista Patrik Eliáš. To jsou jména dvou známých rodáků z Třebíče, kteří jsou čerstvými držiteli Ceny města. Slavnostní večer se konal ve foyer divadla Pasáž, zakončil ho koncert smyčcového kvartetu Yolo.

Českého herce a rodáka z Třebíče Miloslava Kopečného proslavila zejména role Slepejše ve filmech Bony a klid a Bony a klid 2. „Pro mě je nejdůležitější, aby Třebíč zůstala pořád krásná a aby tu pořád žili dobří lidé,“ zakončil svoji řeč rodák z třebíčských Nových Dvorů Miloslav Kopečný, který zde začínal hereckou kariéru jako člen ochotnického divadla.

Miloslav Kopečný je český herec, který se narodil v roce 1944 Třebíči. Ačkoliv odehrál přes 180 rolí, lidé si ho i po letech spojují s postavou Slepejše ve filmech Bony a Klid a Bony a Klid 2. Jeho životem je však divadlo, kterému se věnuje více než padesát let. Miloslav Kopečný pochází z třebíčských Nových Dvorů, kde jeho otec postavil konzervárnu a rodinný dům, který dodnes stojí. Navštěvoval třebíčské gymnázium a začínal zde jako člen ochotnického divadla a divadelních prknech se tu potkal společně s Jiřím Pechou nebo Karlem Pospíšilem. '

Po absolvování gymnázia vystudoval činoherní herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Do rodného města Třebíče se stále rád vrací pracovně i soukromě a hrdě se k němu hlásí.

Druhým oceněným během slavnostního večer druhý český nejúspěšnější hokejový útočník Patrik Eliáš. „Děkuji rodičům a svým bratrům, kteří ve mně budovali touhu být lepší než ostatní. Děkuji také Horácké Slavii a všem trenérům, kteří ovlivnili moji kariéru. Do rodného města jezdím každé dva měsíce, na Třebíč prostě nedám dopustit,“ uvedl úspěšný sportovec Patrik Eliáš.

Patrik Eliáš, bývalý český hokejový útočník, se narodil v roce 1976 v Třebíči. Je odchovancem Horácké Slavie Třebíč. Rodák z Třebíče začínal s hokejem v pěti letech. Zdejšímu Elitexu zůstal věrný až do osmé třídy a pak přestoupil do slavné kladenské školy, z níž vzešli mimo jiné Jaromír Jágr či Martin Procházka. V dresu Poldi prošel téměř všemi mládežnickými výběry a v sedmnácti letech si poprvé vyzkoušel start za áčko. Jediná sezóna stačila, aby si talentovaného hráče všimli skauti New Jersey a nabídli mu angažmá v NHL, kam v roce 1995 odešel. Významnou mírou přispěl k zisku Stanley Cupu pro New Jersey v roce 2000.

Dalším úspěchem byl zisk druhého Stanley Cupu o dva roky později. Při výluce NHL v roce 2004 hrál v Česku za HC Znojmo. V sezóně 2013/2014 byl jeho spoluhráčem Jaromír Jágr a dva historicky nejúspěšnější čeští útočníci se sešli v jednom týmu. Patrik Eliáš odehrál ve své kariéře v NHL 1240 zápasů a nasbíral 1025 kanadských bodů (408 gólů a 617 asistencí). V počtu získaných bodů a vstřelených gólů je mezi Čechy druhý za Jaromírem Jágrem. Ukončení své aktivní kariéry oznámil 31. března 2017. Patrik Eliáš však nepůsobil jen v NHL. Reprezentoval Česko na zimních olympijských hrách: v roce 2002 v Salt Lake City, v roce 2006 v Turíně, kde získal český tým bronzovou medaili, v roce 2010 ve Vancouveru, a v roce 2014 v  Soči.

Eliáš je držitelem mnoha ocenění a také vyslancem dobré vůle Českého výboru pro UNICEF

Po slavnostním udílení Cen města následoval koncert smyčcového kvartetu YOLO, při kterém si diváci připomněli 51 let britské rockové kapely Queen.  Přítomní si mohli vychutnat skladby Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Somebody To Love, Don't Stop Me Now, Killer Queen, The Show Must Go On a mnoho dalších.

Čestný občan Třebíče

V roce 2012 obdržel u příležitosti svých 60. narozenin Cenu města Třebíče další slavný rodák herec Oldřich Navrátil. A letos, u příležitosti jeho 70. narozenin, obdržel čestné občanství města Třebíče, na zářijovém zasedání o tom jednomyslně rozhodli třebíčští zastupitelé. 

Rodáci z Vysočiny: Čestný občan Třebíče Navrátil slaví 70. narozeniny. Ve svém rodišti má chalupu i hrob

Významné životní jubileum - 70 let - přesně dnes slaví známý český divadelní a filmový herec Oldřich Navrátil, který pochází z Třebíče. Jeho rodné město mu před nedávnem udělilo čestné občanství, to si herec převezme 3. listopadu, když bude v...

Oldřich Navrátil si ocenění převzal 3. listopadu, když v Třebíči účinkoval v divadelní hře Manželství v kostce. 


Čestné občanství je nejvyšší formou ocenění města. Třebíč ho poprvé udělila v roce 1875 autorovi prvních sepsaných dějin města Adolfu Kubešovi, loni ho získal herec Miroslav Donutil, vyplývá z informací na webu města. Do současnosti bylo uděleno 47 oceněným. Čestné občanství města je udělováno osobnostem, které se významným způsobem zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci a za mimořádné činy v různých oblastech včetně kultury. Mezi čestnými občany Třebíče jsou i českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč | Zdroj Město Třebíč

Štítky ocenění, město, cena, rodák, radnice, Patrik Eliáš, Miloslav Kopečný, Třebíč, SK Horácká Slavia Třebíč, divadlo, HC Slavia Praha, herec, National Hockey League, kariéra, Bony a klid, Jaromír Jágr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Třebíč udělila rodákům Ceny města. Děkuji Horácké Slavii a trenérům, řekl oceněný Patrik Eliáš | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.