Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Třebíč pořídí vánoční výzdobu asi za dva miliony korun. Omezovat ji kvůli cenám elektřiny nehodlá

Třebíč letos nakoupí nebo pronajme vánoční výzdobu asi za dva miliony korun. Omezovat její používání zatím neplánuje díky ceně elektřiny, kterou má zajištěnou do konce letošního roku. Novinářům to řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

„Město Třebíč má do konce kalendářního roku fixní částku 1,3 koruny za kilowatthodinu, v době, kdy normálně teď jsou ceny kolem 14 korun, jsme pořád na minimální hranici," řekl Pavel Pacal. Cena je podle něho stejná jako loni, proto chce město letošní vánoční výzdobu v obdobném rozsahu jako obvykle. Změní se její umístění, protože loni byla hlavní část kvůli rekonstrukci Karlova náměstí přesunutá do parku Hrádek. Náměstí už je po opravě znovu otevřené a adventní výzdoba se na něj vrátí.

Za novou výzdobu, která bude v majetku města a bude ji možné používat opakovaně, zaplatí Třebíč asi 820 tisíc korun, za pronájem světelných soch dá 1,1 milionu korun. „Jedná se především o ty 3D motivy, které byly na Hrádku, byly v různých částech města, které se budou částečně obměňovat, částečně přibydou nové, objeví se na jiných místech," řekl Pacal.

Vánoční výzdobu město rozsvítí o první adventní neděli, měla by být instalovaná do 6. ledna příštího roku.

Zastropování cen energií 

Za elektřinu pro radnici a městské organizace platí Třebíč podle Pacala ročně asi 25 milionů korun. Pokud bude platit strop na ceny energie, který připravila vláda, očekává, že se náklady zdvojnásobí. Nyní platí za energie včetně čtyř korun nákladů na distribuci 5,3 koruny za kilowatthodinu, pokud by platila státem stanovená cena silové složky energie šest korun, bude platit deset korun za kilowatthodinu. Novelu energetického zákona umožňující stanovit maximální cenu elektřiny a plynu ve středu 21. září podepsal prezident Miloš Zeman.

S hledáním dodavatele energií na příští rok chce podle Pacala město počkat do doby, kdy bude zřejmé, jak se město k cenám regulovaným státem dostane. „Čekáme, jak procesně chce stát uvést do života zastropování cen," řekl Pacal. Město podle něho nyní nechce nakupovat na burze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Vánoce, Třebíč, AUDIO, elektřina, vánoční ozdoby, Pavel Pacal, Miloš Zeman, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč pořídí vánoční výzdobu asi za dva miliony korun. Omezovat ji kvůli cenám elektřiny nehodlá | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.