Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sestry Kovárníkovy pomáhaly parašutistům, nacisté je za to před 80 lety popravili. Udal je domovník

Obec Ohrazenice na Třebíčsku má od roku 2007 pamětní desku, která připomíná osud sester Kovárníkových. Ty za druhé světové války pomáhaly parašutistům, jedním z nich byl i Jan Kubiš. Nacisté je za to před 80 lety zavraždili.

Obě sestry – Ludmila a Marie – se narodily v Ohrazenici, která je dnes místní částí Jaroměřic nad Rokytnou. Obyvatelé uvedené obce se v sobotu 25. června zúčastnili setkání, které připomnělo osud obou sester.

Kromě toho byla ve stejný den odhalena pamětní deska padlým občanům obce Ohrazenice a lidé se mohli přijít podívat na přednášku historika Jaromíra Kovárníka. Podle organizátorky sobotní vzpomínky Dany Hrdé nejde o příbuzného obou sester.

Jan Kubiš byl československý voják, za druhé světové války příslušník československé zahraniční armády ve VB, hrdina protinacistického odboje a jeden z parašutistů, který v rámci Operace Anthropoid úspěšně splnil roku 1942 útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Společnice parašutistů

„Je doloženo, že sestry pomáhaly parašutistům, dělaly jim společnice při pohybu po Praze, aby vypadali nenápadně. A nejen to, zaměstnanec, který byl na Hradě, předával zprávy o pohybu Heydricha v domě, ve kterém bydlely," řekla Dana Hrdá.

Sobotní pietní setkání v Ohrazenici na Třebíčsku, zdroj: Město Jaroměřice nad Rokytnou 

Ludmila i Marie Kovárníkovy vyrůstaly na Moravě, v době zatčení ale žily v Praze, kam přišly za prací. Pomáhaly parašutistům, kteří připravovali likvidaci Reinharda Heydricha. Byl mezi nimi ji Jan Kubiš, kterého zřejmě znaly z mládí. Kubiš pocházel z Dolních Vilémovic vzdálených od Ohrazenice asi 15 kilometrů. „Moje tchyně říkala, že v té době dokonce sestry přijely domů, chtěly po rodině věno, aby mohly finančně parašutisty podporovat, rodina prodala krávu a dala jim peníze. To mi říkala, co je na tom pravdy, nevím," řekla Hrdá.

Identifikace mrtvých parašutistů 

Třicetiletá Ludmila byla v roce 1942 už čtyři roky vdaná za Antonína Soukupa. Manžela zatklo gestapo kvůli údajné sabotáži. Zatímco Antonína z vězení pustili, Ludmila i její o dva roky mladší sestra byly zatčeny. Udal je domovník jménem Josef Otto. Sestry musely identifikovat mrtvé parašutisty a 3. září 1942 vypovídat při veřejném soudním procesu s duchovními pravoslavné církve. „Když se (Soukup) vrátil, našel už jen zapečetěný byt. Šel se zeptat na gestapo a od té doby už ho nikdo neviděl," řekla Hrdá. O Soukupově smrti či místě pohřbení se neví nic. Oproti tomu úmrtí sester Kovárníkových je známo – podle dostupných informací byly obě popraveny v Mauthausenu 24. října 1942.

Dana Hrdá uvedla, že zřejmě jen šťastnou náhodou přežila pouze Antonínova a Ludmilina malá dcera. Když maminku zatýkali, byla dcera u sousedů. Později se dostala k příbuzným do Ohrazenice, ale vyrůstala jako adoptovaná v Třebíči. Od msty nacistů na Kovárníkově rodině podle Hrdé příbuzné sester zachránila chyba v dokumentaci, chybně zapsaná příjmení. „Ve jméně byla změna, byl tam háček, a to jim zachránilo život," řekla Hrdá.

Pamětní deska, která připomíná Ludmilu a Marii Kovárníkovy, je umístěná na domě jejich příbuzných. Není to jejich rodný dům, ale stojí na stejném místě. „Na desku instalovanou v roce 2007 se složili místní obyvatelé,“ dodala na závěr Dana Hrdá.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spolek pro vojenská pietní místa, Město Jaroměřice nad Rokytnou | Zdroj ČTK, Spolek pro vojenská pietní místa, mistapametinaroda.cz, wikipedia

Štítky sestry, válka, parašutista, vražda, Ludmila, Marie, Soukup, Ohrazenice, pieta, vzpomínka, Jan Kubiš, druhá světová válka, pamětní deska, okres Třebíč, Reinhard Heydrich, Jaroměřice nad Rokytnou, Praha, Operace Anthropoid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestry Kovárníkovy pomáhaly parašutistům, nacisté je za to před 80 lety popravili. Udal je domovník | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.