Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V elektrárně Dukovany proběhne od pondělí cvičení. Lidé v okolí mohou slyšet sirény

V Jaderné elektrárně Dukovany bude v příštím týdnu dvoudenní cvičení, v pondělí mohou být v okolí slyšet sirény. V úterý se budou v okruhu 20 kilometrů pohybovat mobilní monitorovací skupiny, které budou také procvičovat sběr vzorků. Jak sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk, rozsahem to bude největší cvičení z celkových deseti, která má elektrárna pro letošek plánu.

„Veřejnost mimo elektrárnu nebude do cvičení zapojena a na zvukové a signalizační projevy nebude třeba reagovat," uvedl mluvčí Jíří Bezděk. Cvičení se zúčastní všichni lidé, kteří budou v elektrárně vyjma pracovníků zajišťujících provoz bloků. Sirény budou cvičně spuštěné v pondělí dopoledne. Bude svolán havarijní štáb, který nařídí i ukrytí osob.

V elektrárně už letos bylo jedno cvičení, další bude v červnu. „Cílem těchto cvičení je ověřit připravenost našich zaměstnanců i všech osob pohybujících se v areálu elektrárny i na velmi málo pravděpodobné události. Plošné ukrytí bude po roční pauze," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

O prohlídku elektrárny měl zájem i bobr evropský. Při odchytu nebyl vůbec agresivní, říká zasahující hasič

Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany nabízí nejen studentům základních a středních škol prohlídky. Od březnového znovuotevření infocentra je o ně velký zájem a všechny termíny do konce června už jsou téměř obsazené. To ale nebral v potaz bobr...

Do systému řešení neobvyklých událostí je v dukovanské elektrárně zapojeno 90 zaměstnanců, jsou rozdělení do čtyř směn. Na závěr každého cvičení energetici vyhodnotí jeho průběh a navrhnou případná nápravná opatření. Cvičení se podle mluvčího pravidelně účastní psycholog nebo pozorovatelé ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín dlouhodobě pokrývají přes 40 procent spotřeby elektřiny v ČR. Vloni meziročně zvýšily výrobu o tři procenta a do přenosové soustavy dodaly v součtu 30,73 TWh elektřiny, Temelín vyrobil 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky elektrárna, energie, jaderná, cvičení, siréna, ČEZ, Dukovany, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Temelín, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V elektrárně Dukovany proběhne od pondělí cvičení. Lidé v okolí mohou slyšet sirény | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.