Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Největší věžní hodiny ve střední Evropě má Třebíč. Obě ručičky v součtu váží skoro 150 kilogramů

Na městské věži v Třebíči, přiléhající ke kostelu sv. Martina, se nacházejí největší věžní hodiny v České republice. To však není jejich jediné „nej“. Tyto hodiny, jejichž ciferník měří úctyhodných 5,5 metru, patří dokonce k největším ve střední Evropě.

Městská věž v Třebíči na Karlově náměstí, která  v minulosti byla součástí městského opevňovacího systému, byla postavena kolem roku 1335, tedy v době, kdy Třebíč dosáhla městského práva. Její výška dosahuje 75 metrů. Vyhlídkový ochoz ve výšce 35 metrů je od roku 1997 přístupný veřejnosti po zdolání 162 schodů. V mezipatře městské věže se nachází výstavní prostor, kde bývají v turistické sezoně instalovány různé výstavy. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, aktuálně zde žádná výstava neprobíhá.

Třebíčské věžní hodiny v číslech

Hodiny jsou složeny ze čtyř číselníků, z nichž každý má v průměru 5,5 metru. Každé z čísel na ciferníku měří 60 centimetrů, minutová ručička měří přes 3 metry. Souprava obou ručiček váží 145 kilogramů.

Na úrovni ochozu třebíčské věže se nachází věžníkův byt, který byl využíván do roku 1956. Tehdejší využití těchto prostor znázorňuje malá expozice. Prostor doplňují dobové fotografie.

Městská věž v Třebíči je oblíbeným cílem výletníků. „Věž průměrně ročně navštíví 10 tisíc lidí,“ sdělila Drbně mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Návštěvu letos plánuje také jedna z obyvatelek Třebíče Michaela Vostalová. „S dětmi jsme věž ještě nenavštívili, ale letos to snad doplníme,“ řekla redakci Drbny Michaela Vostalová.

Změna času je v Třebíči netrápí

Věžní hodiny na třebíčské městské věži se skládají ze čtyř smaltovaných číselníků o průměru 5,5 metru, pohání je pět mechanických hodinových strojů.

„O hodiny se stará oddělení komunálních služeb Městského úřadu v Třebíči. To se stará o běžnou drobnou údržbu, jakou je promazání hodinového stroje, vizuální kontrola atd. Větší opravy a servis provádí historicky firma Elekon z Vyškova,“ popsala Irini Martakidisová. 

U věžních hodin, které patří k největším ve střední Evropě, byl zhruba před třiceti lety vyměněn mechanický stroj (řízení hřídele otáčení ručiček), který byl nahrazen elektronickým řízením. „Ručičky od výměny mechanického stroje nikdo nepřetáčí, protože jsou řízeny elektronicky,“ upřesnila mluvčí Třebíče. 

Na konci července 2013 se u hodin zasekl ciferník, tehdy tedy bylo nutné povolat opraváře. Podle idnes.cz tehdy šlo o poruchu řídicí elektroniky.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto turistickamapa.cz | Zdroj kudyznudy.cz, turistickamapa.cz, mapy.cz

Štítky věž, hodiny, ciferník, kostel, náměstí, Třebíč, střední Evropa, Česko, Drbna.cz, Karlovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší věžní hodiny ve střední Evropě má Třebíč. Obě ručičky v součtu váží skoro 150 kilogramů | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.