Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úřad rozhodl. Třebíč musí znovu vypsat zakázku na semafory, i když se tím mohou podražit

Deset měsíců trvalo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posouzení veřejné zakázky na projekt Preference hromadné dopravy, kterou vypsalo a vysoutěžilo město Třebíč. A teď se ukázalo, že město bude muset zakázku vypsat znovu.

Do veřejné soutěže se přihlásily čtyři dodavatelské společnosti. „Nyní ÚOHS rozhodl, že podmínky soutěže jsou diskriminační. Třebíč tak musí zakázku vypsat znovu," vysvětluje v tiskové zprávě Irini Martakidisová, mluvčí Třebíče. 

Zakázka skoro za 60 milionů 

Předmětem téměř šedesátimilionové zakázky byla obnova semaforů s kompletní výměnou technologie, která umí vyhodnotit průjezd aut z různých směrů a přizpůsobit čas pro projetí křižovatkou podle aktuální potřeby a dopravní situace. Umí také zvýhodnit autobusy městské dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému. To například znamená, že když technologie zjistí v blízkosti křižovatky autobus, prodlouží zelenou tak, aby autobus městem plynuleji projel.

Třebíč v zakázce požadovala technologii řadičů do semaforů tak, aby korespondovaly se stávajícím systémem. „Třebíč projekt připravila už před šesti lety, dotaci ale tenkrát město nezískalo. Teprve koncem roku 2020 byla dotace ve výši 50 milionů schválená. Vypsali jsme tedy zakázku po vzoru srovnatelných měst,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Proti soutěži se k ÚOHSu odvolala společnost YUNEX, která vznikla až 26. února 2021 a která nabízí jinou technologii řadičů. „Ta vyžaduje instalaci dopravní ústředny, aby i stávající semafory mohly mezi sebou komunikovat, tedy další náklady, které se mohou pohybovat od 5 do 22 milionů korun, podle náročnosti zakázky," doplňuje Martakidisová k jedné ze společností. 

ÚOHS zadávací podmínky veřejné soutěže označil za diskriminační, ačkoli ve zprávě píše, že „řešení, navrhované městem může být ve výsledku hospodárnější, ale bez nové soutěže nelze tento závěr přijmout“.

Město nyní zakázku vypíše znovu. Upraví zadávací podmínky tak, aby se mohly přihlásit i další společnosti. Ty ale musí vyřešit komunikaci stávajících a nových semaforů mezi sebou. „Průtahy u ÚOHS zakázku velmi zpomalily. Chceme vše stihnout tak, abychom nepřišli o již schválené dotace. Je zajímavé a podivné, že v jiných městech podmínka určité technologie v zakázce na semafory prošla bez problémů. Navíc před třemi týdny vydal ÚOHS rozhodnutí, že je výhradním právem zadavatele určit si požadovanou technologii,“ dodal Pavel Pacal.

Deset frekventovaných křižovatek 

Původní zakázka na semafory byla vyhodnocená už loni. Nové semafory mají být na deseti nejfrekventovanějších křižovatkách. Jako první měly být semafory vyměněny v křížení ulic Bráfova, Nádražní a Jungmannova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky semafory, řízení, zakázka, ÚOHS, podmínky, diskriminace, doprava, Třebíč, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, technologie, soutěž, dotace, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad rozhodl. Třebíč musí znovu vypsat zakázku na semafory, i když se tím mohou podražit | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.