Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý kulturák, dnes prodejna nábytku v Třebíči je na prodej. Chce ho koupit město a obnovit jeho původní účel

V Třebíči je na prodej budova, která už dlouho funguje jako prodejna nábytku. O tento objekt na Dělnickém náměstí v Borovině, který dříve sloužil jako kulturní dům, má nyní město zájem. Po opravě by pak bývalý kulturní dům měl sloužit svému původnímu účelu.

Nákup kulturního domu budou schvalovat zastupitelé města na svém dubnovém zasedání. 

Jde o unikátně dochovanou stavbu z přelomu 50. a 60. let ve své původní hmotě, kovovými okenními a dveřními výplněmi, břízolitovou fasádou i s důrazem na stylové ztvárnění interiérových prostor uměleckořemeslné úrovně jednotlivých detailů. 

Stavba byla koncipovaná jako součást vznikajícího sídliště pro dělnickou třídu pracujících především v rozrůstajících se obuvnických Závodech Gustava Klimenta n. p. v Třebíči - Borovině.  

Stavbu projektoval tehdejší Státní projektový ústav pro výstavbu měst a vesnic v Českých Budějovicích, pobočka Jihlava, Mlýnská ulice 68. Stavba byla povolena k užívání v roce 1960. Zmíněná prodejna nábytku zde byla od roku 2004. 

Město Třebíč před dvěma lety koupilo část parku před kulturním domem. Nyní chce do svého vlastnictví získat i zmíněnou budovu včetně všech přilehlých pozemků. 

Kulturní dům se sálem této velikosti Třebíči chybí. Město má v plánu vrátit sem život. To znamená, že chceme, aby budova sloužila dřívějším účelům. Městský architekt si budovu důkladně prohlédl, aktuálně necháváme zpracovat studii, která ukáže, jak a čemu všemu by budova po rekonstrukci mohla sloužit,“ popsal záměr města starosta Pavel Pacal.

Památka jako doklad moderny 

Bývalý kulturní dům na Dělnickém náměstí není obyčejnou budovou. Je zapsán v památkovém katalogu Národního památkového ústavu, a to nikoli jako kulturní památka, ale architektonicky, jako doklad moderny, ovlivněné bruselským stylem.

„Kulturní dům je dílem architekta Jiřího Herzána a dostavěn byl v roce 1960. Sloužil jako závodní klub obuvnického a punčochárenského podniku, jako vícefunkční středisko. Byl zde divadelní sál a kino, loutkové divadlo, restaurace s kavárnou," zmínila něco z historie budovy Irini Martakidisová, mluvčí Třebíče. 

Dva byty a pivnice 

Budova bývalého kulturního domu se nachází na zastavěné ploše 2 304m2 , včetně pozemku jde o rozlohu 4 479m2. V objektu se nachází dvě bytové jednotky a také pivnice, kterou provozuje nájemce.

Ohodnoť článek

Zdroj Město Třebíč, Národní památkový ústav, sreality.cz

Štítky kulturní, dům, obnova, nábytek, prodej, Třebíč, kulturní dům, Augustin Kliment, Pavel Pacal, Jiří Herzán, Národní památkový ústav, České Budějovice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý kulturák, dnes prodejna nábytku v Třebíči je na prodej. Chce ho koupit město a obnovit jeho původní účel | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.