Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po Jihlavě také Třebíč vyjádřila podporu Ukrajině. Stále věříme, že se konflikt podaří urovnat, vzkazuje starosta Pacal

Po krajské Jihlavě také Třebíč vyjadřuje podporu Ukrajině, která v těchto dnech čelí ruské agresi. Město Třebíč uznává hranice evropských států, snahu Ukrajiny začlenit se do evropského společenství i právo volby každého státu a jeho svobodu.

„Ukrajina je nám velmi blízká. V posledních týdnech aktivně komunikujeme s naším partnerským městem Rachivem. Město Rachiv leží v oblasti Zakarpatské Ukrajiny, která byla za první republiky součástí Československa a je partnerským městem Třebíče již pátým rokem. Třebíč každoročně poskytuje peníze na vybrané investice v Rachivu, i letos máme v rozpočtu pro tyto účely bezmála půl milionu korun,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Podle něj má Třebíč obavu z dopadů mezistátního konfliktu na zmíněné partnerské město. Podle aktuálních informací je v Zakarpatí i v partnerském městě klid. „Požádal jsem starostu Rachivu, aby nás průběžně informoval o situaci. Jako vyjádření podpory, prozatím alespoň morální, jsme vyvěsili na radnici ukrajinskou vlajku. Stále věříme, že se konflikt podaří urovnat,“ doplnil Pavel Pacal.

Podpora od jihlavských zastupitelů 

Na úterním zasedání vyjádřili jihlavští zastupitelé podporu a solidaritu partnerskému městu Užhorod, Zakarpatské oblasti a Ukrajině. Rozhodnutí ruského prezidenta o uznání dvou povstaleckých republik na východě Ukrajiny a vyslání ruské armády na území Ukrajiny vnímají jako porušení suverenity nezávislé země, které je v rozporu s mezinárodním právem a které v důsledku může ohrozit bezpečnost celé Evropy.

Jihlava vyjádřila podporu a solidaritu Ukrajině. Postup Ruska je v rozporu s mezinárodním právem, říkají zastupitelé

Město Jihlava se přidává k podpoře Ukrajiny, kroky Vladimira Putina a působení ruské armády na jejím území dle něj představuje porušení suverenity nezávislé země.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč

Štítky solidarita, vlajka, podpora, konflikt, Ukrajina, Třebíč, Jihlava, Pavel Pacal, partnerská města, První republika, Zakarpatská oblast, Československo, Rachov, Podkarpatská Rus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jihlavě také Třebíč vyjádřila podporu Ukrajině. Stále věříme, že se konflikt podaří urovnat, vzkazuje starosta Pacal | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.