Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čestný občan Třebíče Donutil slaví narozeniny. Klíč od pomyslných bran města si víc než zaslouží, řekl starosta Pacal

Třebíč, potažmo i celý Kraj Vysočina, má řadu slavných rodáků. K nim bezesporu patří i oblíbený český herec Miroslav Donutil. Jeho jméno bylo před rokem hodně skloňováno, protože Donutil vloni slavil 70. narozeniny. Ty připadají na 7. února. Miroslav Donutil dnes tedy slaví 71. narozeniny. Pojďme si proto připomenout jeho vazby na rodnou Třebíč a celý náš kraj.

Český herec, moderátor, bavič a zpěvák Miroslav Donutil  se narodil 7. února 1951 v Třebíči. Zde se však moc dlouho nezdržel, protože se s rodinou brzy po svém narození odstěhoval do Znojma, kde vyrůstal. Většinu svého dětství pak prožil v Brně. I přesto své rodiště nezapírá. „Naopak mě dokáže rozzlobit, když lidé špatně označují název města jako „ten“ Třebíč," říká Miroslav Donutil. 

S manželkou Zuzanou mají dva syny. Starší syn Tomáš pracuje jako informatik a mladší syn Martin je hercem. I s manželkou se jezdí již několik desítek let v létě rekreovat do obce Bobrová na Vysočině, kde mají chatu. Miroslav Donutil je od svých osmnácti let epileptik.

Herectví má Donutil takzvaně v krvi. Jeho rodiče totiž byli ochotníky, sám vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Již za studií hrál v Divadle Husa na Provázku v Brně, kde působil od roku 1973 až 1990. Poté se stal členem souboru Činohry Národního divadla, kde působil do roku 2013.

Tento oblíbený herec a moderátor má na svém kontě desítky divadelních, ale i televizních rolí. Mimo to se věnuje také zpěvu, mluvenému slovu v rádiu a samozřejmě i dabingu. K jeho nejslavnějším filmovým rolím patří major Šebek ze snímku Pelíšky, televizní diváci ho znají jako rázovitého doktora Martina ze stejnojmenného seriálu.

Donutil a Třebíč 

V roce 2016 mu byla městem Třebíč udělena Cena města Třebíče. V únoru 2019 byla v třebíčském divadle Pasáž odhalena Miroslavu Donutilovi bronzová busta mladého akademického sochaře Sebastiana Wojnara, stejně tak ve foyer divadla vystaven kostým ze hry Sluha dvou pánů, kterou Donutil hrál v Národním divadle. Busta byla financována místními společnostmi a přáteli Miroslava Donutila. 

V roce 2021 obdržel čestné občanství města Třebíče. Toto ocenění schválilo zastupitelstvo bez předchozí diskuse a jednomyslně, Donutil si jej převzal ve středu 10. listopadu z rukou starosty města Pavla Pacala, a to v podobě klíče od pomyslných bran města. Ocenění převzal v třebíčském divadle Pasáž po odehrání titulní role v divadelním představení Smrt obchodního cestujícího.

„Děkuji, jsem nesmírně poctěn. Ode dneška čestný občan města, Miroslav Donutil," připsal herec ke slavnostnímu zápisu do pamětní knihy, kterou město vede od roku 1945, a přidal se tak k osobnostem Edvarda Beneše, Václava Havla, Mons. Vojtěcha Cikrleho, velvyslanců a zahraničních návštěv. Miroslav Donutil je šestačtyřicátým čestným občanem Třebíče. Titul město uděluje od roku 1875.

Starosta Třebíče Pavel Pacal ve svém proslovu zmínil v krátkosti Donutilův profesní životopis. „V roce 2016 obdržel Cenu města Třebíče. Nyní, o pět let později, jsem poctěn, že mu mohu předat klíč od pomyslných bran našeho města a udělit mu titul Čestný občan města Třebíče, který si za svůj celoživotní herecký výkon a pozitivní propagaci města více než zaslouží. Třebíč, svoje rodné město, zmiňuje Miroslav Donutil velmi často, mluví o ní moc hezky a je zřejmé, že má naše město opravdu rád. A já mu přeji mnoho dalších nezapomenutelných rolí, štěstí a fůru zdraví," popřál herci na závěr starosta Třebíče Pavel Pacal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč | Zdroj Vysočina.eu, wikipedia, ČTK, Město Třebíč

Štítky Miroslav Donutil, rodák, Třebíč, občanství, narozeniny, Pavel Pacal, herec, divadlo, Kraj Vysočina, Brno, Václav Havel, Edvard Beneš, Vojtěch Cikrle, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čestný občan Třebíče Donutil slaví narozeniny. Klíč od pomyslných bran města si víc než zaslouží, řekl starosta Pacal | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.