Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Třebíč nabízí lidem, co se přihlásí k trvalému pobytu, vstup do aquaparku nebo roční jízdné v MHD zdarma

Třebíč nabízí lidem, kteří se v tomto městě přihlásí k trvalému pobytu, hned několik benefitů. Každý občan totiž pro město jako samosprávný organ znamená více peněz do městského rozpočtu, které jsou použity například na vybudování chodníků, opravy silnic i provoz školských zařízení, kam Třebíčáné posílají své děti.

Jak se ukázalo, v Třebíči žije velké množství lidí, kteří zde nemají trvalý pobyt. Přesto využívají veškerou infrastrukturu a služby, které město svým občanům poskytuje. „Rozhodli jsme se podpořit status trvalého pobytu v Třebíči. Chceme občanům, kteří ve městě bydlí, ale nemají na matrice nahlášené trvalé bydliště v Třebíči, tuto možnost připomenout a zároveň je motivovat,“ říká starosta Třebíče Pavel Pacal. Připomíná, že město získává od státu finance do svého rozpočtu podle velikosti sídla a počtu obyvatel. Z toho jsou pak financovány provozy mateřských škol, městská hromadná doprava a spousta dalších věcí, které občané města využívají. Tento zdánlivě nedůležitý evidenční údaj je pro město tedy významný.

Město Třebíč
K 1. lednu 2022 má Třebíč 34 303 obyvatel, tedy přesněji řečeno - tolik lidí má zde trvalé bydliště. Městský úřad odhaduje, že stovky dalších občanů, kteří v Třebíči fakticky bydlí, mají trvalé bydliště na jiném místě. Neméně podstatné je také to, že pouze lidé s trvalým bydlištěm v Třebíči mohou volit své zastupitele a ovlivnit tak dění v místě, kde žijí. 

Roční plné jízdné stojí podle informací na webu třebíčské městské dopravy 2200 korun.

Památky, aquapark a roční jízdné v MHD zdarma

Motivační benefity pro ty, kteří se rozhodnou zapsat si trvalé bydliště v Třebíči, mohou lidé využít od začátku roku 2022. „Týká se to nově přistěhovaných, ale také těch, kteří v Třebíči už bydlí a na změnu zápisu trvalého bydliště třeba zapomněli," upřesňuje mluvčí Třebíče Irini Martakidisová. 

Při zápisu na matrice, která se nově nachází v budově městského úřadu na Masarykově náměstí, dostanou občané jednorázové vstupenky do třebíčských památek a také do aquaparku. Dokonce získají roční jízdné v městské hromadné dopravě zdarma.

Parkování? Jen pro ty s trvalým bydlištěm

„Roční jízdné v MHD bez poplatku je nejen zajímavým benefitem pro ty, kteří si přihlásí trvalé bydliště v Třebíči, ale také způsob, jak ulevit městu od aut a snížit emise CO2 ve vzduchu. V souvislosti s trvalým bydlištěm a situací v oblasti parkování připravuje město systém rezidentních parkovacích karet. Na parkovací místo bude mít nárok jen ten, kdo bude mít v Třebíči trvalé bydliště. Ostatní si za parkování připlatí," dodává starosta města Pacal. 

Finanční pobídku za přihlášení se k trvalému pobytu už na Vysočině vyzkoušel Ždírec nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Vyplácel za to 3 tisíce korun, získal několik desítek občanů. Před 17 lety podobnou pobídku zavedla i Jihlava, když chtěla znovu překonat hranici 50 tisíc obyvatel. K 1. lednu loňského roku měla podle Českého statistického úřadu 51 125 obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy

Štítky obyvatel, trvalý, pobyt, benefit, MHD, aquapark, jízdné, bonus, radnice, Třebíč, trvalý pobyt, bydliště, Pavel Pacal, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč nabízí lidem, co se přihlásí k trvalému pobytu, vstup do aquaparku nebo roční jízdné v MHD zdarma | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.