Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pocta pro hody v Rouchovanech. Přibyly na seznam krajské tradiční lidové kultury

Okolo svátku svatého Václava se v Rouchovanech na Třebíčsku každoročně konají hody. A ty se teď staly dalším regionálním jevem, který koncem loňského roku rozšířil Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina.

Hody patří k tradičním slavnostem vesnické pospolitosti v průběhu zvykoslovného roku, při nichž se uplatňuje mnoho prvků tradiční lidové kultury. „V obci Rouchovany je pořádání hodů navázáno na období okolo svátku sv. Václava, kterému předchází dlouhý čas příprav probíhajících ve spolupráci místní sokolské jednoty a obce. O zapsání tohoto statku rozhodlo v prosinci roku 2021 Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč, které je pověřeno péčí o tradiční lidovou kulturu na území Kraje Vysočina," přidává vysvětlení Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Pracoviště tento významný nemateriální statek dlouhodobě dokumentuje a k jeho zápisu na prestižní seznam zamýšlelo přistoupit už v roce 2020. V tomto jubilejním roce si totiž celá národopisná obec připomínala 120. výročí od narození významného (nejen) regionálního národopisného badatele a spisovatele Vratislava Bělíka, který Svatováclavským hodům v Rouchovanech vtiskl jejich pevně kodifikovanou, zajímavou a dodnes dodržovanou strukturu. „Pandemická situace v roce 2020 však konání hodů znemožnila, a proto byl celý nominační proces a zápis tohoto statku uskutečněn až v loňském roce," dodává mluvčí kraje. 

Podrobnou dokumentaci a nominační list nemateriálního statku zpracovaly etnografky třebíčského muzea ve spolupráci s nositelem tohoto statku, kterým je Tělocvičná jednota Sokol Rouchovany.

Dvanáct krojovaných párů a dvoudenní veselí 

Existence svatováclavských hodů v Rouchovanech je doložena na podkladě pramenů již ve třicátých letech 20. století. Rouchovanské krojované hody vynikají svojí ustálenou formou a průběhem, které jsou podloženy základnou historických pramenů a výpověďmi pamětníků. „Slavnostní kroj dvanácti krojovaných párů doplněný zdobnými atributy v podobě stárkovského šátku a opentlené snítky rozmarýnu podtrhuje nevšednost této kulturní události. K dvoudennímu hodovému veselí patří udílení hodového práva, zavádění pod májí, přípitek s rychtářem, sobotní večerní zábava v místní sokolovně spojená s muzikou a tancem i nedělní mše svatá s účastí krojovaných párů ve starobylém rouchovanském kostele," popisuje Eva Neuwirthová. 

Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina obsahuje devět položek (stav k 31. 12. 2021)

1. Běh o Barchan (položka č. 1/2014)
2. Skřipácká muzika na Jihlavsku (položka č. 2/2014)
3. Betlémská cesta v Třešti (položka č. 3/2014)
4. Obchůzka královniček na Velkobítešsku (položka č. 4/2015)
5. Historický morový průvod v Brtnici (položka č. 5/2016)
6. Jihlavský havířský průvod (položka č. 6/2017)
7. Karmelská pouť ve farnosti Heřmanov (položka č. 7/2018)
8. Dudáctví na Vysočině (položka č. 8/2019)
9. Svatováclavské hody v Rouchovanech (položka č. 9/2021)

Nejvýznamnější statky z krajských seznamů lze nominovat na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum Vysočiny Třebíč

Štítky tradice, lidová, kultura, hody, Rouchovany, seznam, Kraj Vysočina, lidová kultura, statek, svatý Václav, okres Třebíč, Muzeum Vysočiny Třebíč, Vratislav Bělík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pocta pro hody v Rouchovanech. Přibyly na seznam krajské tradiční lidové kultury | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.