Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třebíč schválila vyhlášku proti žebrání. Po Jihlavě a Žďáru je další v kraji

Třebíčští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání schválili vyhlášku zakazující na vybraných místech města žebrání. Podle místostarosty Miloše Hrůzy (ANO) ji město připravovalo od jara kvůli narůstající agresivitě lidí, kteří požadují po kolemjdoucích peníze.

„Dnes a denně jsme měli podněty od občanů města k tomu, že se pohybují po městě lidé, kteří se chovají neurvale, žebrají, pokřikují. Když nedostanou, co chtějí, jsou dokonce agresivní," řekl Miloš Hrůza. Vyhláška by měla dát možnost policie vykázat lidi z vybraných ploch. Týká se centra města včetně autobusového nádraží, židovské čtvrti, okolí baziliky svatého Prokopa a parkovišť před supermarkety a hypermarkety.

Podle opoziční zastupitelky Blanky Kutinové (Třebíč Občanům!) problémy vyhláška neřeší. Město by podle ní mělo víc řešit prevenci ve spolupráci se sociálním odborem nebo neziskovými organizacemi. „Represe prostě nefungují," řekla Blanka Kutinová.

Zastupitel Roman Pašek (Piráti), který je také v opozici, měl k vyhlášce pozměňující návrh, chtěl, aby se nedotkla pouličních umělců nebo církevních organizací. Návrh neprošel. Výjimku ve schválené vyhlášce mají pouze studenti při takzvaném posledním zvonění.

Starosta: Bezdomovci jsou čím dál dotěrnější

V Třebíči žije přes 35 tisíc lidí, turisté tam jezdí za památkami UNESCO. Podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) začíná být žebrání velkým problémem. „Žebrání bezdomovců se v rámci města rozšiřuje, stávají se dotěrnějšími. Chceme, aby příslušné orgány, které to mohou řešit, měly na základě čeho tyto věci postihovat," řekl už dřív starosta Pavel Pacal k návrhu vyhlášky. Po včerejsím schválení bude platit od 4. října.

Zákaz žebrání mají na Vysočině i jiná města. Jihlava ho řešila vyhláškou v roce 2016. Ve Žďáru nad Sázavou a jeho dvou místních částech je součástí vyhlášky k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku na veřejných prostranstvích od listopadu 2017, sdělil mluvčí žďárské radnice Matěj Papáček. Vyhláška platí pro všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Platí i pro zařízení, které slouží veřejnosti a je umístěno na veřejném prostranství, to jsou podle Papáčka i lavičky nebo vybavení hřišť. Přestupky proti vyhlášce se podle mluvčího dějí především v okolí hypermarketů, městská policie řeší několik případů ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fantareis / pixabay

Štítky správa, sociální, žebrání, vyhláška, Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Miloš Hrůza, ANO 2011, Pavel Pacal, Česká pirátská strana, Bazilika svatého Prokopa, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč schválila vyhlášku proti žebrání. Po Jihlavě a Žďáru je další v kraji | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.