Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce na Třebíčsku plánují novou úpravnu, do níž poteče voda z Heraltic i vrtů. Stát by měla přes 100 milionů

Obce na Třebíčsku mají v plánu postavit novou úpravnu vody, do níž poteče voda z heraltického prameniště a z 11 zatím nevyužívaných vrtů. Záměr má v tomto území pomoci zajistit dostatek dobré pitné vody i v obdobích sucha nebo přívalových dešťů. Možné dopady záměru na stavbu úpravny a navazujících vodovodních řadů začaly posuzovat úřady. Vyplývá to z informačního systému EIA a z údajůod vodohospodářů.

Jde o dostavbu skupinového vodovodu Třebíčsko. Nová úpravna by měla být u obce Pokojovice. Dotaci na přípravné práce dostal svazek obcí Vodovody a kanalizace Třebíč. Podle tajemníka Karla Nedvědického bude svazek hledat možnosti pro čerpání peněz z dotačních programů i na uskutečnění tohoto projektu s předpokládanými náklady přes 100 milionů korun.

Skupinovým vodovodem teče do Třebíče voda z úpraven u Vranovské přehrady, přehrady Mostiště a z prameniště u Heraltic. Osm napojených obcí ale může brát vodu jen z Heraltic.

„V poslední době jsme kvůli extrémům počasí museli dost změnit svoje dosavadní názory na podzemní vodu," řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) Jaroslav Hedbávný. Vydatnost pramenů klesala v nedávném období sucha, kvůli kůrovcové kalamitě mizí na Třebíčsku lesy, které zdroje vody pomáhaly chránit. Vloni a částečně i letos měly nepříznivý dopad na jejich kvalitu přívalové deště.

VAS provozuje vodohospodářskou infrastrukturu obcí svazku. Roční výroba třebíčské divize se pohybuje okolo 4,5 milionu metrů krychlových. Podzemní voda z toho představuje asi půl milionu metrů krychlových.

Prameniště u Heraltic patří mezi nejvýznamnější podzemní zdroje pitné vody na Českomoravské vrchovině. Slouží tam úpravna vody pocházející z roku 1938. Vodohospodáři nejdřív zvažovali její modernizaci, podle Hedbávného se ale ukázalo, že by to bylo složité. Proto by chtěli novou úpravnu, do níž by tekla voda z Heraltic i z vrtů. V moderní úpravně by šlo rozhodovat o tom, z jakého zdroje se bude voda čerpat a jakou technologií se upraví, což nynější úpravna v Heralticích neumožňuje.

„Heraltice, tak, jak je známe, by pravděpodobně zůstaly jako vodárenský skanzen, pro exkurze a osvětu vývoje vodárenství," předpokládá Hedbávný. Voda z heraltického prameniště byla známá dobrou kvalitou. Mícháním s vodou z vrtů podle ředitele neutrpí. „Ona ta voda z vrtů je také kvalitní," řekl s odkazem na provedené rozbory. Vrty jsou podle záměru hluboké i kolem 70 metrů, vybudované byly v lokalitách Římov a Štěměchy při dřívějších hydrogeologických průzkumech.

Nahrazovat podzemní vodu většími dodávkami z přehrad vodohospodáři nechtějí. „Je to voda kvalitní. Pořád chceme, aby se ta podzemní voda využívala v tom množství, které máme," řekl Hedbávný.

Ohodnoť článek

Štítky voda, stavby, správa, Třebíčsko, Heraltice, okres Třebíč, vodní hospodářství, podzemní voda, Třebíč, Pokojovice, Vodárenská akciová společnost, Vodní nádrž Vranov, Mostiště (hrad)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Třebíčsku plánují novou úpravnu, do níž poteče voda z Heraltic i vrtů. Stát by měla přes 100 milionů | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.